НОВИНИ

Премиерът Педро Санчес гласува на парламентарните избори в Испания

Испанският премиер Педро Санчес и лидер на Социалистическата партия гласува на третите за последните четири години парламентарни избори в Испания.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:16, 28.04.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света
премиерът педро санчес гласува парламентарните избори испания

Министър-председателят призова гражданите на страната да излязат и да гласуват, за да може в следващия парламент да има мнозинство, което да се заеме с така необходимите социални и политически реформи в страната.

47-годишният Санчес гласува в избирателна секция, разположена в културен център в един от кварталите на Мадрид. Той беше първият от общо петимата водещи кандидати за премиер на Испания, който пусна своята бюлетина.

Последните проучвания на общественото мнение показват, че Социалистическата партия на Санчес ще има преднина пред консервативната Народна партия, но няма да успее да получи мнозинство в долната камара на парламента.

Според анкетите партията "Вокс" ще влезе в новия испански парламент, като по този начин за първи път от 80-те години крайнодесни депутати ще заемат места в долната камара.

Санчес беше принуден да свика предсрочни избори, тъй като през февруари не успя да прокара законопроекта за националния бюджет в парламента.

Право да гласуват имат 37 милиона испанци - 34,5 милиона, живеещи в Испания и над два милиона в чужбина. Те трябва да изберат 350 членове на долната камара на парламента - Конгресът на депутатите и 208 сенатори в горната камара на парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Враца посрещна Великден с гигантски козунак
Враца посрещна Великден с гигантски козунак
Путин поздрави православните християни за Великден
Путин поздрави православните християни за Великден