COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Премиерът прие оставката на Христо Иванов

Срещата между двамата се състоя в Министерския съвет в 15,45 ч., минути след като намерението за оставка беше обявено от парламентарната трибуна.

от БНТ
20:18, 09.12.2015
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Министър-председателят Бойко Борисов прие подадената от Христо Иванов молба за освобождаването му от поста министър на правосъдието. Срещата между двамата се състоя в Министерския съвет в 15,45 ч., минути след като намерението за оставка беше обявено от парламентарната трибуна.

„Бяха направени добри крачки за подобряване на съдебната система, но недостатъчни. Поради това не мога да продължавам да изпълнявам длъжността“, посочва в мотивите си Христо Иванов.

Той и премиерът Борисов взаимно си благодариха за добрата съвместна работа и си пожелаха да продължават да работят в сътрудничество. Министър-председателят Бойко Борисов посочи, че министър на правосъдието ще бъде предложен на Народното събрание за избиране след консултации между партиите в коалицията.

Мигновена реакция на лидера на ДСБ Радан Кънев създаде напрежение в управляващата коалиция - той оттегли подкрепата си за правителството и обяви, че решенията на ДСБ и Реформаторския блок предстоят.

И тримата заместници на правосъдния министър Петко Петков, Виргиния Мичева Русева и Андрей Янкулов също подадоха оставки, но още не са разписани.

Сред най-спряганите имена за приемник на Христо Иванов е това на Даниел Вълчев от партията "България на гражданите".

Има и още оставки в ниските етажи на властта. Първата е на съоснователя на "протестна мрежа" Ясен Атанасов, който е съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова по въпросите на културата и образованието. От поста шеф на кабинета на образователния министър е освободена по нейно желание Мойсер Солак.

Вижте във видеото прякото включване на Ирина Цонева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Недоволство и скандал след награждаването на Роман Полански със "Сезар"
Недоволство и скандал след награждаването на Роман Полански със "Сезар"
Виенският бал в София в помощ на деца с онко-хематологични заболявания
Виенският бал в София в помощ на деца с онко-хематологични заболявания