НОВИНИ

Премиерът: Ще избера демокрацията и правата на хората да гласуват

И днес темата за президентското вето провокира коментари. Според премиера Борисов държавният глава правилно е наложил вето върху поправки в Изборния кодекс, касаещи гласуването на българите в чужбина.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
19:03, 08.05.2016
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Борисов бе категоричен, че ако трябва да избира между стабилност, демокрация и права на хората, ще избере демокрацията и гражданските права. Премиерът е съгласен да бъдат направени промени. Във вторник ще се срещне с представители на Патриотичния фронт, за да намерят решение на спорните текстове.

Бойко Борисов заяви, че старият Изборен кодекс е бил по-добър, но ГЕРБ са приели поправките под натиск.

Бойко Борисов, министър-председател: Когато се отвори кутията на Пандора, всяка партия се опита да вкара колкото може повече от предизборните си програми там. Някои ултимативно, някои просто конюнктурно и на практика в един момент ГЕРБ трябваше да защити други интереси.

Попитан дали разногласията с Патриотичния фронт могат да застрашат стабилността на правителството, премиерът подчерта, че фронтът само подкрепя политики на кабинета, но не е част от управлението.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз съм помолил във вторник да се срещнем с тях, ще говорим, има някакви решения, включително да ни се даде възможност от ЦИК на МС, ние да откриваме секции, там където има повече от 100 души. Не знам дали е юридически издържано, да не кажа някоя глупост, но съм готов да поема и тази отговорност, за да бъде решен изцяло въпросът.

От думите на лидера на ГЕРБ стана ясно, че ще се търси вариант за удовлетворяване на всички интереси.

Бойко Борисов, министър-председател: Ако трябва накрая да избирам между стабилност, демокрация, права на хората, ще избера демокрацията и правата на хората. Но надявам се във вторник да намерим разумен изход.

Още преди да бъде известен новият лидер на БСП, премиерът направи коментар в специфичния си стил.

Бойко Борисов, министър-председател: Мога ли да ви помогна с въпрос от моя страна. В региона има ли БСП. Няма. Проблемът на БСП е, че излезе от населените места и се концентрира в "Позитано". Проблемът им обаче, че не са тука, не са в тези места, а изборите ги печелят такива хора, които през останалото време работиш, работиш за тях, за да като дойде деня да си сложи бюлетината в урната, а не да му кажеш много сме готини, дай гласувай, един път ще го направи, после няма.

Пред жителите на село Ябланово премиерът каза, че националната сигурност се гради върху щастието на хората. Той им обеща близо 2 милиона лева за нов път и инфраструктура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова оглави БСП
Корнелия Нинова оглави БСП
Стачката в Гърция достига кулминация тази вечер
Стачката в Гърция достига кулминация тази вечер