НОВИНИ

Премиерът в САЩ: ​Глобалната война в света в момента е за петрол и газ

Глобалната война в света в момента е за петрола и газа, и който купува руски газ, ще има проблеми. Това коментира българският премиер Бойко Борисов след речта на американския президент Доналд Тръмп при откриването на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН. Подробностите от специалните ни пратеници в Ню Йорк - Ирина Цонева и оператора Илия Иванов.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
06:43, 26.09.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Не съм оптимист - затова бе категоричен Бойко Борисов след чутото по време на официалното откриване на сесията на ООН.

По думите на премиера всички говорят за мир, но истината е - надпревара в ядреното въоръжаване, използване на химическо оръжие, въпреки забраните, мигрантски вълни, влошени търговски и политически отношения между държавите.

Бойко Борисов: В речта на президента Тръмп прозират няколко неща. И аз разбирам защо при голяма част от американците той е толкова популярен - интересът на САЩ - няма да даваме повече пари за тези, които не ни уважават, няма да участваме там, където не ни уважават. Тези, които не купуват газ от САЩ или енергоносители, тези които си позволяват да намаляват цените, с което да пречат на американските компании, ще бъдат тежко санкционирани. Това, което виждам и мога да чета между редовете - тези, които ще купуват руски газ в Европа, ще имат проблем.

Премиерът изрази съжаление, че с подкрепата на опозицията у нас са били блокирани опитите за концесии за добив на газ.

Бойко Борисов: А когато цената на руския газ се вдига, както в момента - защото това е цена, никой не може да я задържи, изведнъж казват - ще стане по-скъпо парното, ще стане по-скъп хляба. Еми да, когато ние искахме и когато имаше желаещи да добиват газ в България и цената да е ниска, вие протестирахте. Така че сега не виждам друг изход.

Премиерът Бойко Борисов коментира още, че по време на среща в кулоарите на ООН е благодарил на генералния секретар на НАТО Ян Столтенберг за промяната и по наше настояване на методиката за отчитане на отделяните от всяка държава средства за отбрана. Методика, която вече отчита всички направени за отбрана разходи, включително тези за военни пенсии и заплати на военни магистрати.

Бойко Борисов: Така че ние наближаваме 2 процента, но аз го уверих, че това няма да попречи на твърдото ни решение за превъоръжаване на военновъздушните сили. Най-сетне да спрем с тези транспортни самолети и хеликоптери, и все едно сме бакалия да си разкарваме товари, а да купим изтребители - истински, бойни, нови, с които да гарантираме военното си пространство.

До края на годината Бойко Борисов се надява, както за изтребителите, така за сухопътните машини и корабите да има резултат, защото парите били осигурени.

Търговско- икономическите ни отношения с Турция и охраната на границата бяха акцент в разговора на премиера с турския президент Ердоган в кулоарите на ООН.

Бойко Борисов: Границата се пази по възможно най-добрият начин и е еталон за опазване на граница между две държави.

Очаквам и всички права на човека в Турция да се спазват и задържаните да бъдат освободени коментира още Борисов и добави, че е оптимист в тази посока.

По-късно днес българският премиер Борисов ще участва в глобалния бизнес форум на Майкъл Блумбърг, а след това ще има поредица от срещи с американски еврейските организации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изплатени са дължимите суми за два месеца на болницата в Карлово
Изплатени са дължимите суми за два месеца на болницата в Карлово
Обсъждат пълното премахване на тавана на пенсиите
Обсъждат пълното премахване на тавана на пенсиите