За първи път на сцената на Варненската опера ще се играе класическия балет на Пьотр Илич Чайковски „Лебедово езеро“. Премиерните спектакли са днес и на 9 декември. „Лебедово езеро“ ще има вече и своя варненски адрес с хореографския почерк на Светлана Тоншева.

Варна

За Варненската опера и балет цялата 2017 година мина под знака на 70-годишнината им. И какъв по-добър завършек на празниците - от премиерата на едно от най-известните балетни произведения в света - „Лебедово езеро“ на Пьотр Илич Чайковски.

Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център - Варна:
"Издържан изключително в традициите на руската класика е хореографията, по петипа, но дело на нашия балетен педагог Светана Тоншева и на госта, балет-майстора Сергей Антонов."

Така 140 години след първото сценично представяне, „Лебедово езеро“ става част от репертоара на варненския балет.

Мартин Георгиев, диригент:
"Всички ние се стараем изключително много. Имаме един чудесен подем в оперната трупа. Всеки се фокусира да даде най-доброто."

През годините „Лебедово езеро“ претърпява много редакции в хореографията и сюжета. При едни от тях главните герои Зигфрид и Одета загиват, а при други – остават живи.

Павел Кирчев - в ролята на фон Ротбарт и Зигфрид:
"В нашата версия доброто печели. Има версии, в които лошото печели. Надявам се и пожелавам на всички доброто да възтържествува."
Светлана Тоншева, хореограф:
"В нашата постановка има промени в хореографията, защото трупата е малка. Лебедите са малко, мъжете също. Но без да променяме сцените с белите лебеди. Те са така, както ги е създал руският балет-майстор Лев Иванов."

Билетите за двете премиерни постановки на „Лебедово езеро“ свършиха отдавна. Следващата възможна дата за представлението е на 31-ви януари 2018 година.