НОВИНИ

Пренесоха мощите на Св. Серафим Саровски в "Александър Невски"

Стотици сe помолиха пред мощите на Свети Серафим Саровски в София днес. Заради нарастващата почит към светеца, Партиарх Неофит измоли от Руската православна църква частица от нетленните останки на светеца. Днес те бяха пренесени от руския храм "Св. Николай" с литийно шествие до "Св. Александър Невски". Патриар Неофит изрази надежда, че този дар ще укрепи още повече вярата и благочестието на православния български народ.

Мария Чернева
от Мария Чернева Оператор: Стоян Мицов
19:01, 02.01.2016 (обновена)
5633
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Мощите на Свети Серафим Саровски се съхраняват в Дивеевския манастир в Нижегородската област на Русия. Частицата от нетленните останки на светеца беше пренесена у нас по-рано, но беше важно да бъде предадена на българския патриарх днес, денят в който църквата почита св. Серафим.


Архимандрит Дионисий: В днешния ден, в началото на новата година, още на втория ден това което мощите на Свети Серафим Саровски направиха - да ни сплотят всички заедно и хората наистина се покланят.

Вярва се, че нетленните останки на светиите са и седалище на силата, на мощта Божия. Затова се наричат и мощи. И чрез тях молитвите за застъпничество към светеца се чуват по-ясно и имат по-голяма сила.

Патриарх Неофит: Почитайки светите мощи, ние почитаме храмове на Светия Дух, на Живия Бог, който обитава в тях приживе


Още приживе наричали св. Серафим утешител на скърбящите. Никой не си тръгвал от него без да е получил благодатна помощ и духовна радост. "Придобий мир в сърцето си и сам ще се спасиш и хиляди около теб ще се спасят" казвал Св. Серафим. Съвременниците му разказвали, че светият лечител изцелявал с любовт и радост.

Мощите на светията ще бъдат изложени постоянно за поклонение. Така Патриаршеският храм вече съхранява мощите на двама чудотворци - Свети Александър Невски и Свети Серафим Саровски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: „Ако не ни бяха спретнали пуча, сега Южен поток щеше да се строи”
Бойко Борисов: „Ако не ни бяха спретнали пуча, сега Южен поток щеше да се строи”
Овeргаз направи уточнения по случая с доставките на синьо гориво
"Овeргаз" направи уточнения по случая с доставките на синьо гориво