НОВИНИ

​Пресата в Турция и САЩ разкрива нови подробности за убийството на Хашоги

Пресата в Турция и САЩ разкрива нови подробности за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги на 2 октомври в Истанбул. Саудитският престолонаследник Мохамед Бин Салман е смятал Хашоги за опасен ислямист. Съобщава се още, че тялото му е било унищожено напълно чрез киселина.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:43, 02.11.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Медии прибягват до ужасяващи подробности за смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги. Според високопоставен турски представител тялото на журналиста е било разтворено в киселина, след като е било разчленено.

Така не било нужно трупът да се погребва. Пред вестник "Хюриет" съветник на президента Ердоган и приятел на Хашоги заявява, че "единственото логично заключение" е че тези, които са убили критика на властите в Рияд, са унищожили тялот,о "за да не оставят следи".

В същото време американските вестници "Ню Йорк Таймс" и "Вашинготн пост" пишат за телефонен разговор между саудитския престолонаследник и Белия дом на 9 октомври, седмица след убийството на журналиста. От него ставало ясно, че принц Мохамед Бин Салман смята Хашоги за опасен ислямист. Разговорът бил със зета на Тръмп Джаред Къшнър и съветника по националната сигурност Джон Болтън

Саудитските власти провергават твърденията за такъв телефонен разговор.

Семейството на Хашоги отрича той да е бил член на "Мюсюлмански братя" - нещо, което той самият е отричал в последните години.

Американският държавен секретар Майк Помпео счита, че са нужни още няколко седмици, за да има Вашингтон достатъчно доказетелство за налагане на санкции на отговорните за убийството на Хашоги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Казанлък протестираха срещу движението на каруци по пътищата
В Казанлък протестираха срещу движението на каруци по пътищата
Стопани, отглеждащи патици, излизат на протест
Стопани, отглеждащи патици, излизат на протест