Престъпление от омраза - това е основната версия за нападението в синагогата в Питсбърг, при което загинаха 11 души. Атаката беше определена като най-голямата срещу евреи в историята на САЩ. Жертвите са на възраст между 54 и 97 години. Нападателят ще се изправи утре пред съда, днес срещу него бяха повдигнати 29 обвинения. Нападението предизвика остри реакции на международната общност. Израелският кабинет почете жертвите с едноминутно мълчание. Съболезнования изразиха много световни лидери и папа Франциск.

Мъжът стрелял по невинни от ненавист към евреите. По време на разпита заявил, че те извършват геноцид в страната му. Той е Робърт Бауърс, на 46 години, от Питсбърг. Не членува в забранени организации. Не е фигурирал в полицейски списъци. При атаката е действал сам.

Самотен вълк, който извърши най-смъртоносното антисемитско нападение в американската история. Уби осем мъже и три жени в синагогата Дървото на живота. Нападна по време на сутрешната служба. Атаката продължила около 20-тина минути. Стрелял безразборно и крещял "Всички евреи трябва да умрат!".

Боб Джонс, специален агент от ФБР: Това е най-ужасяващото местопрестъпление, което съм виждал за 22 години, откакто съм ФБР.

Сред загиналите има двама братя, съпрузи и 97-годишна жена.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Това е антисемитско действие. Трудно е да се повярва, че в наши дни може да се случи подобно нещо, че не сме научили урока от миналото.

В социални мрежи бяха засечени антисемитски заплахи, писани от нападателя. В реалния живот, обаче, поведението му с нищо не предизвикало подозрение.

Крис Хол, съсед на Робърт Бауърс: Най-ужасяващото е, че той изглеждаше напълно нормален. Беше като един средностатически 50-годишен мъж.

В Питсбърг стотици хора почетоха паметта на жертвите.

Стрелецът от Питсбърг заявил пред властите, че евреите извършват геноцид

Стрелецът от Питсбърг заявил пред властите, че евреите извършват геноцид

Заподозреният за стрелбата в синагогата в Питсбърг Робърт Бауърс заявил пред полицейски служители, че евреите извършват геноцид и че искал всички те д...