НОВИНИ

Престъплението да си бездомен

Макар и липсата на подслон да поражда съжаление, то тя в някои европейски държави е точно обратното - предпоставка за престъпление. Бездомниците в Унгария и Дания, освен, че биват посрещани с презрение от минувачите, също са считани от институциите за престъпници. Криминалните последици, които ги грозят варират от предупреждение и глоба до затвор.

bnt avatar logo
от БНТ
09:16, 20.11.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

През 2013 година правителството в Унгария разрешава на държавните институции да глобяват тези, които нощуват на публични места. Въпреки острите критики на международната общност, унгарското правителство променя още веднъж конституцията. Промяна, която е далеч по-консервативна.

Зуза Добран - продавач: "Бездомниците не са приятна гледка и понякога не се чуставаме защитени. Някои от тях изглеждат отвратително и плашещо."

От юни тази година, унгарската полиция издава официални предупреждения към тези, които спят на улицита. Бездомници, които получат 4 подобни предупреждения в рамките на 90 дни, се наказват със затвор или 6 месеца общественополезен труд.

Жутка Лакатосне - активист: "Целта на правителството е насилствено да премести тези хора в пренаселени приюти. Приюти, които въобще не покриват каквито и да е стандарти за живот."

Тази поправка, обаче, засяга не само бездомните, но и хората, които търсят политическо убежище. Аргументът на правителството на Виктор Орбан е запазването на християнската идентичност на страната.

Золтан Ковач - говорител на правителството: "Ние не криминализираме бездомните, а точно обратното. Ние се опитваме да се погрижим за тях в рамките на закона."

До този момент има осъдени 8 бездомници, които тепърва ще бъдат наказани съгласно този закон.

Сигмонд - бездомник: "Изхвърлиха документите ми за самоличност и лекарствата ми. Изхвърлиха всичко, което имам."

Подобна строго консервативна политика присъства и в друга европейска държава. Наскоро в Дания бездомен човек беше глобен близо 150 евро и му беше наложена забрана да живее в Копенхаген в продължение на 3 месеца. Причината - нощуване на главната пешеходна улица в града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млад мъж загина при тежка катастрофа на пътя Поповица - Първомай
Млад мъж загина при тежка катастрофа на пътя Поповица - Първомай
Жълт код за поледици в 8 области на страната
Жълт код за поледици в 8 области на страната