НОВИНИ

Претендентите за Нобеловата награда за мир

Германският канцлер Ангела Меркели и жителите и доброволците на гръцките острови са сред възможните претенденти за поредната Нобелова награда за мир заради ролята им бежанската криза. Не остават незабелязани и действията на сирийското формирование за гражданска защита "Белите каски", както и преговорния екип на Иран, договорил ядреното споразумение със световните сили. Победителят ще бъде оповестен на 7 октомври, а самото отличие с чек за един милион долара ще бъде връчено на 10 декември.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
06:55, 03.10.2016
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Посрещането на мигранти в Мюнхен през септември 2015-та под лозунги "Добре дошли" стана символ на политиката на отворени врати на Меркел. На критиките отвътре и отвън канцлерът отговори с мантрата " Ще се справим". Тя плати политическата цена - два изборни неуспеха на местно равнище, възход на крайната десница, търгания с евроейските лидери, но не отстъпи.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Ако трябва да се извиняваме, че сме показали приятелско лице по време на криза, тогава това не е моята страна.

Отворили сърцата и домовете си за стотици хиляди - така се аргументира он-лайн подписка за номинацията на жители и доброволци на гръцките острови за спасяване и приютяване на мигрантите през Егейско море.

Янис Валиамос - рибар: Никога няма да забравя удавено бебе, беше на три или четири месеца. Исках да го извадя от водата, но не успях заради вълните. След минути то изчезна. По-нататък имаше друго бебе, а после и още едно.

Он-лайн петиция стои и зад номинацията на "Белите Каски" - хиляди доброволци в Сирия, които самоотвержено спасяват затрупани хора в поразените райони при вече пет-годишната гражданска война в страната.

- Това е ръката ми, виждате ли ме? Не се страхувайте. Искам да счупя този камък, за да мога да ви достигна.

Инициативата за номинация на Белите каски в Сирия е на британската депутатка Джо Кокс, която през лятото бе убита от крайнодесен екстремист в разгара на кампанията за Брекзит.

Мохамед Джафар Зариф - министър на външните работи на Иран: Мисля, че това е исторически момент. Постигнахме споразумение.
;

Така завършиха преговорите на Техеран с Великите сили по ядрената му програма. Пробивът - отказ от обогатяване и складиране на уран срещу отмяна на санкциите - може да донесе Нобел за мир на иранския преговорен екип.

Възможни претенденти за отличието са и папа Франциск, бившият американски шпионин Едуард Сноудън, актьорите в примирието между власти и бунтовници в Колумбия, руската правозащитничка Светлана Галушкина и активистки срещу сексуалното насилие в Демократична република Конго.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва новата академична година
Започва новата академична година
Колумбийският народ отхвърли мира между правителството и бунтовниците от ФАРК
Колумбийският народ отхвърли мира между правителството и бунтовниците от ФАРК