НОВИНИ

Преведени са близо 444 млн. лева за зелени директни плащания

Държавен фонд "Земеделие" изплати субсидии в размер на 443 909 046 млн. лева по Схемата за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда - зелени директни плащания (ЗДП). Подпомагане за зелени дейности получиха близо 55 000 земеделски стопани, информират от фонд "Земеделие".

bnt avatar logo
от БТА
12:44, 05.05.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
преведени близо 444 млн лева зелени директни плащания

Фермерите, които имат право на плащане по СЕПП, трябва да спазват в рамките на всички свои хектари, отговарящи на условията за подпомагане, селскостопански практики, благоприятни за климата и околната среда. Площите, заети с трайни насаждения, нямат приложими зелени изисквания. Тези кандидати получават субсидиите си за зелени дейности на база допустимите си площи по СЕПП. Те се определят след извършване на административни и проверки на място.

Съгласно Регламент (ЕС) нр. 1307/2013 от Кампания 2016 по схемите за директни плащания е въведена "финансова дисциплина" в размер на 1,35 процента. С този процент се намаляват всички плащания, надвишаващи 2 000 евро, които се отпускат на земеделските стопани. Удържаната сума е предназначена за създаден резерв за кризи в селскостопанския сектор. Механизмът на финансовата дисциплина или т.нар. намаление на директните плащания, които се отпускат на един земеделски производител, е въведен с цел годишният бюджет да е в съответствие с многогодишната финансова рамка (МФР).

Изчисленията на изплатената финансова помощ са извършени по индикативната ставка, която е 124 лв/ха. След издаването на заповед за конкретен размер на индивидуалното подпомагане по схемата, ще бъде направено преизчисление и земеделските стопани ще получат доплащане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Разград ще изгради център за събиране на опасни битови отпадъци
Община Разград ще изгради център за събиране на опасни битови отпадъци
Джихадистите плашат с нови атентати в Египет
Джихадистите плашат с нови атентати в Египет