НОВИНИ

Превозвачи настояват да се реши проблемът с опашките при ГКПП "Кулата"

Заради опашките от камиони по българските граници от Съюза на българските транспортни работници започват протест. В понеделник превозвачи ще се съберат на граничния пункт Кулата, като не изключват и блокада на границата. Те настояват за конкретни мерки, които да доведат до по-бързото преминаване на тежкотоварните камиони през границите ни.

превозвачи настояват реши проблемът опашките гкпп кулата
bnt avatar logo
от БНТ
19:37, 26.05.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Превозвачите настояват на граничен пункт Кулата-Промахон да има отворени поне 3 трасета за товарни автомобили.

Александър Стамболийски - заместник-председател на Съюза на българските транспортни работници: "Има достатъчно трасета на КПП-тата, според нас могат да бъдат отворени и да бъде разрешен проблемът с дългите колони".
Румен - шофьор: "Тука има 2 кантара, като се задръстят? Тука има 1 пропускателен пункт, а ние сме хиляди. Виждате ли от другата страна какво е? Същата работа".
Бойко - шофьор: "И е нужен поне 1 коридор за празни автомобили, за бързоразваляща се стока".

За да изразят недоволството си от дългото чакане, повече от 100 превозвачи ще се съберат на граничен пункт Кулата в понеделник, за да представят исканията си.

Александър Стамболийски - заместник - председател на Съюза на българските транспортни работници: "Имаме нагласата да обявим гражданско неподчинение и да се стигне до затваряне на пътя. Но настояваме за диалог, мирно разрешаване на проблема, ясни срокове и мерки за подобряване на движението на КПП-то".

Превозвачи твърдят, че не трябва да има и митнически контрол, защото според международните споразумения като страна членка на ЕС, българските превози не подлежат на контрол. По думите им забавянето на границата идва и от паспортния контрол, който се извършва много бавно. Планирания протест на Дунав мост при Русе няма да се състои, защото от началото на седмицата проблемът с дългите опашки там е разрешен с 3 коридора за превозвачи от ЕС и един за камиони от трети страни. Въведена е и система за обработка на едно гише и румънските власти са уверили, че проверките ще траят 2-3 минути.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строителството на автомагистрала Русе - Велико Търново започва до края на 2018?
Строителството на автомагистрала Русе - Велико Търново започва до края на 2018?
Антон Тодоров, ГЕРБ: Следващата седмица започват да влизат законопроекти в НС
Антон Тодоров, ГЕРБ: Следващата седмица започват да влизат законопроекти в НС