НОВИНИ

Превозвачи плашат с нов протест заради толсистемата

Отново напрежение в транспортния бранш - превозвачите готови за протест заради въвеждането на толсистемата за тежкотоварните автомобили и автобуси от 1 март. Транспортните фирми не са съгласни с условията на държавата и искат ново отлагане на толсистемата.

Николай Минков
от Николай Минков
11:26, 24.02.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Три са предвидените варианта за заплащане на толтаксата от автобуси и камиони след 1 март. Чрез т.н. маршрутна карта или образно казано дневна винетка, чрез бордово устройство или чрез джипиес отчитане на километрите.

Превозвачите, обаче отказват да плащат месечен абонамент за ползване на бордовите устройства.

Магдалена Милтенова - председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи: Ние всъщност ще плащаме една такса за обслужване в размер на около 15 лв. без ДДС месечно, която такса до настоящия момент по никакъв повод, при никакви обстоятелства не е обявявана на нито едно от мероприятията, организирани от АПИ.
Емил Николов, Съюз на международните превозвачи: Не се предоставя възможност тези бордови устройства да бъдат закупени. Договорът, който се предлага е за 2 години, какво се случва ако в рамките на една година да речем фирмата преустанови дейнсот - ще плаща още 1 година?

От бранша заплашиха да бойкотират старта на толсистемата.

Магдалена Милтенова - председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи: Хората са много революционно настроени, искат да излязат на протест, отказват за закупуват устройствата, отказват на първи да извършват превоз по толуваните участъци и наистина ситуацията е изключително критична в момента.

От АПИ заявиха, че няма монопол при доставчиците на бордови устройства, като се оправдаха, че няма забрана те да бъдат отдавани под наем на превозвачите.

Олег Асенов, член на УС на АПИ: Договорът, който сме сключили с доставчиците предоставя възможност за различни начини на придобиване на устройството -или под наем или със закупуване. И двете.Какъв метод са дали самите доставчици за достъп, те са избрали единия от възможните начини, защото икономически очевидно е този за тях е по-изгоден.

От Пътната агенция съобщиха, че вече имат повече от 1200 договора за над 7000 бордови устройства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов пред еврокомисаря по вътрешни работи: Миграционният натиск намалява
Борисов пред еврокомисаря по вътрешни работи: Миграционният натиск намалява
Жителите на гръцки острови блокират строежа на бежански центрове
Жителите на гръцки острови блокират строежа на бежански центрове