НОВИНИ

Превозвачи протестираха срещу новите транспортни европейски правила

Успоредно със срещата на върха на европейските лидери в столицата, превозвачи излязоха на протест с камиони и автобуси в София и още 10 български града. Те се обявиха против готвените рестрикции в европейското транспортно законодателство, по-известни като пакетът за мобилност "Макрон". Френският президент предположи, че темата ще може да бъде финализирана през септември.

Николай Минков
от Николай Минков
18:07, 17.05.2018
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Над 180 ТИР-а и автобуса блокираха днес лявата част на Цариградско шосе, от 7-и километър до алея "Яворов",в знак на протест срещу готвените промени в т.н. пакет за мобилност "Макрон".

С мощен звук от клаксони на камиони и автобуси бе даден старта на протеста. Протестното шествие започна в 13.30 часа от площад "Македония", премина по "Алабин" до съдебната палата, зави по булевард "Витоша", за да достигне до НДК, където заседаваха евролидерите.

Превозвачите не са съгласни на всеки 21 дни да се прибират в родината за задължителна почивка. Те са против забраната да спят в кабините, с мотива, че трябва да плащат допълнително за хотели, а и като напуснат камионите застраховките срещу кражби стават невалидни.

Георги Иванов - международен шофьор: Немислимо е на 3 седмици прибиране в държавата. Няма как да се случи, нито с камион, нито с рейс. Това са часове пътуване.
Ангел Траков - председател на УС на Съюза на международните превозвачи: Ако пакетът "Макрон" се приеме в този му вид, смятайте, че става въпрос за фалита на над 14 000 транспортни компании и над 200 000 семейства ще останат без доходи.

Протестиращите пред НДК заявиха, че ако не бъдат чути днес от лидерите на върха, ще пренесат протестите в Брюксел.

Министърът на транспорта Ивайло Московски, който отиде при превозвачите, заяви, че ще ги подкрепи, ако решат да протестират в Европа.

Ивайло Московски - министър на транспорта: Ще отида с тях в Брюксел. Аз вярвам, че има шанс да бъде коригиран чисто концептуално и като конкретни текстове пакета за мобилност и да бъде обективно отчетено желанието на българския транспорт, така че да се постигне решение.

По-рано днес и премиерът Борисов потвърди, че има позитивна нагласа сред евролидерите за отпадане на рестриктивните клаузи от мобилния пакет.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Снощи до 2 и половина с канцлера Меркел, с президента Макрон, с транспортния министър Московски, с финансовия министър текст по текст, дума по дума сме гледали. Те имат своите аргументи, ние имаме своите. Максимален диалог сме направили, няма нещо, което да не съм обяснил. И очаквам да намерим решение.

Канцлерът Меркел увери, че разговорите с превозвачите ще продължат, тъй като всяка държава трябва да бъде доволна от новото трансортно законодателство.Президентът на Франция заяви, че е готов на компромис.

Еманюел Макрон: президент на Франция: Въпросът за пакета "Мобилност" е наистина чувствителна тема в България и е въпрос, по който искам да можем да намерим компромис в следващите месеци.

Освен в столицата, протести днес имаше в още 10 български града и на основните гранични пунктове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грациите ни убедиха, че са готови за Европейското в Испания
Грациите ни убедиха, че са готови за Европейското в Испания
Борисов благодари на Китай и Непал за помощта им в издирването на Боян Петров
Борисов благодари на Китай и Непал за помощта им в издирването на Боян Петров