Превозвачите поискаха оставката на регионалния министър Петя Аврамова заради приетите тарифи за толсистемата, въпреки поисканите от тях и въпреки обсъжданията в експертния съвет към МРРБ. По думите им, превозвачите и потребителите ще пострадат шоково от толсистемата.

Протестът на превозвачите е безсрочен и ще засегне 60 града в страната. Очакват се да спрат 3000 автобуса и 2000 ТИР-а.

Към протеста на автобусните превозвачи на 13 януари ще се присъединят и тези на международните товарни превози.

Според превозвачите проблем с толсистемата ще имат потребителите, след като превозвачите се наложи да поискат промени в договорите с общините за превоз на пътници.

Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи: Обхватът на толсистемата в ЕС, където има такава система, е между 1 и 7%. Последният случай е в Чехия от 1 декември: между 4,5% е обхватът.
Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи: Толсистемата въвежда едни несправедливи суми, които на практика са в пъти по-завишени от реалните възможности на българската икономика. Ние не можем да кажем, че в България сумите за толсистемата са на средноевропейско ниво, при положение, че вие знаете на какво ниво се намира нашата икономика и съответно доходите на българското население.