НОВИНИ

Фондът за лечение на деца е помогнал на 1390 деца през 2015 г.

Все още има закъснение в работата на Фонда за лечение на деца, тъй като единият съвет е отложен и сега общественият съвет на Фонда се опитва по електронен път да ускори този процес, но е дискусионно дали това е най-добрият начин за комуникация. това каза в студиото на "Денят започва" д-р Анелия Буева, представител на обществения съвет на ЦФЛД.

bnt avatar logo
от БНТ
19:26, 03.05.2016
Чете се за: 01:19 мин.
Още

Д-р Буева представи документи, които показват как през годините се е увеличил броят на децата, които са финансирани от фонда през годините, в които той съществува. От документите се вижда, че за последната година децата, на които Фонда е помогнал са 1390. В самото начало е помагано на 9 деца годишно, като в първите 6 години помощта е била за не повече от 100 деца на година. През последните 6 години се увеличава непрекъснато броя на децата.

Тя уточни как процедира Фонда. Хората подават своите документи и Фонда класифицира по специалности - ортопедия, кардиология, онкохематология. Изпраща документите за становища от специалистите в чуждите клиники, за да получи оферта от там и съставя подробен списък на всичките деца. На заседанията на Фонда, които са два пъти се дискутира как са се вземе необходимото решение. Това е месечно над 100 деца, което е огромен труд, каза още д-р Буева.

;
"Относно медицинските изделия смятам, че те са препъни камък и ако нещо трябва да се промени в работата на Фонда, това е Министерството да си изпълни наредбата, по която всички медицински изделия трябва да бъдат остойностени. Както има позитивен списък за лекарствените средства, така да има списък с всички медицински изделия. Това би облекчило работата на Фонда, защото специално в този мандат, в който участвам аз, Фонда извоюва вътрешни правила, с които наложи самите болници да имат договори за обществени поръчки за медицинските изделия. За 3 години цената на тези медицински изделия скочи с над 100 процента.", каза Нели Логофетова.

Вижте репортажа от централните новини "По света и у нас"

;

Буева не може да коментира дали има злоупотреби с пари на фонда. Тя е категорична, че са спазвани процедурите, които са предвидени в правилата на фонда за одобряване на децата. В разговора тя допълни, че не разбира хората, които казват, че не са доволни и да кажат от кое, защото аргументите за бензина за нея не са сериозни.

Нели Логофетова, която също е представител на обществения съвет на Фонда заяви, че всичко, което се случи е нанесло много тежък удар на Фонда в доверието на обществото и тези тежки обвинения за корупционни схеми и липсата на прозрачност ще оттегли дарителите.

Засегната бе темата за медицинските изделия за ортопедични интервенции, които се поемат от Фонда, а не от здравната каса. Касата поема болничното лечение, но не дава пари за тези консумативни. Въпросът е бил поставян многократно пред Министерството на здравеопазването, но до този момент нещата стоят така.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С аромат на барут. Кой поръча зарята в полунощ на Великден?
С аромат на барут. Кой поръча зарята в полунощ на Великден?
Репетират за парада на Гергьовден
Репетират за парада на Гергьовден