НОВИНИ

През 2018-а завършват АМ "Струма" без дефилето и "Железница"

Магистрала "Струма" ще бъде завършена през 2018 година - без участъка в Кресненското дефиле и тунела "Железница", обяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" регионалният министър Николай Нанков. По думите му, тази година започва строителството на още 30 км. от "Хемус". Правителството планира и разширяване на "Тракия" в участъка София-Пловдив заради рекордното движение по автомагистралата, което поставя 15-годишен рекорд.

Александър Марков
от Александър Марков
20:27, 18.01.2018
11418
Чете се за: 02:22 мин.
У нас

И тази година държавата ще налее стотици милиони за нови пътища, доизграждане на автомагистрали и рехабилитация на републиканската пътна мрежа, предаде репортерът на „По света и у нас“ Александър Марков. Въпреки че цената на винетките за леките коли няма да се увеличава и през 2019 г., държавата планира да събере със 700 милиона лева повече от въвеждането на толсистемата за тежкотоварните автомобили.

Пет са основните приоритета тази година, обяви регионалният министър.

;
Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството - На база и на тенденцията, която споменах - над 15% увеличаване на трафика на годишна база основно по АМ "Тракия", грубо казано, тя отесня. Така че ние започнахме с проучванията и финансово-икономическите, и геоложките, и оценки на стойността на имотите, ако трябва да бъдат отчуждавани, за бъдещо разширяване на АМ "Тракия" именно в тази отсечка от София до Пловдив, което съм убеден, че обективно и е лесно реализируемо след въвеждането на толсистемата и бъдещите приходи, които ще получаваме от нея.
;

С парите от толсистемата ще се строят и два тунела. Един под Шипка и втори под прохода Петрохан, ако има добри финансови постъпления. Петрохан, знаете, е проблемен проход, който всяка зима създава сериозни затруднения на доста шофьори. Местни жители в Берковица от години настояват за такъв тунел. Вижте още в репортажа на Илиана Минковска.

;

По предписание на Европейската комисия, през 2018-а ще бъдат ремонтирани и всички опасни тунели по автомагистралите - "Ечемишка", "Топли дол" и "Траянови врата", както и АМ "Тракия" в участъка Пловдив-Стара Загора.

;

16 664 подписа събраха в Берковица в подкрепа на искането на местните хора да се построи тунел под прохода Петрохан и нова автомагистрала, която да сѝвързва столицата с Монтана.

АНКЕТА
Да се раздвижи икономиката в града, и разстоянието ще се скъси някъде с около 50 км. по-близо до София, и курорт има тук в Берковица.
Тунелът ще е от полза и ако стане, градът ще се роди втори път.
През зимата, като падне сняг е трудно проходимо, през пролетта и есента пък падат дървета и камъни, и затова се затваря по 2-3 дена, което е абсурдно.

Тунелът и съответно новата магистрала ще скъсят със 100 км пътя през Дунав мост 2, който сега минава през Ботевград и Враца, пресмятат организаторите. Друг аргумент в полза на тунела под Петрохан е, че това ще е реален алтернативен маршрут на магистрала Хемус, особено през зимните месеци.

Димитър Николов, Национална гражданска инициатива „Тунел под Петрохан" - И ако сметнете такса от 30 лева на тежък камион, този тунел, за който се счита, че ще струва 200 млн. Евро, ще се изплати за 6-7 години, т. е. проектът е уникален и вие ще видите много инвеститори, които ще искат да го направят.
Ванина Стоянова, Национална гражданска инициатива „Тунел под Петрохан" - Ние не искаме пари от правителството, а искаме да обявят концесия и вече има инвеститорски интерес. Този път се рехабилитира през няколко години - сега за 12 милиона, преди няколко години - за 20 милиона, непрекъснато се хвърлят пари, от които няма никакъв резултат.

На 27 януари във Видин и Берковица започват масови протестни действия, организирани от Националната гражданска инициатива „Тунел под Петрохан", с цел правителството да чуе гласа на хората от Северозапада. Срокът, който местните са поставили на правителството за обявяване на концесията, е 30 юни тази година.

;

30-километровият участък от АМ „Струма“ между Кресна и Сандански ще бъдат пуснати предсрочно за движение през ноември. До март трябва да са готови документите за трасето през Кресненското дефиле, а до април - за тунела "Железница". Помните скандала с изчезналите папки за тунела миналата година.

;

АМ "Хемус", която трябва да преодолее донякъде демографсикя и икономически дисбаланс между Южна и Северна България, също напредва. От общо 420 км. магистрала са изградени 165. През 2018-а ще се работи в участъците Ябланица-п.в. Боаза и Белокопитово-Буховци.

;

Ще се работи по пътя Видин-София, който се влива в трансевропейския транспортен коридор номер 4. Ще се строи участъкът Ботевград-Мездра.

;

Работа ще има и по скоростния, четирилентов път Русе-Велико Търново в участъците Русе-Бяла и Бяла-Велико Търново. Планира се разширяването на АМ "Тракия" между София и Пловдив, която вече поема рекорден трафик - над 50 000 автомобила на денонощие. Вижте още какво каза министърът в сутрешния блок на БНТ пред Иво Никодимов:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Силни бури взеха жертви в Европа
​Силни бури взеха жертви в Европа
Грипна ваканция в Пазарджик до 23-ти януари
Грипна ваканция в Пазарджик до 23-ти януари