НОВИНИ

През ноември се очаква решението ще строи ли „Фолксваген“ завод в България

Решението къде ще е новият завод на Фолксваген се очаква през ноември. На общо събрание на акционерите беше решено, че сред големите проекти, които концернът ще реализира, е нов завод в Европа. По неофициална информация България е една от страните, с които ще се водят преговори.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:55, 14.05.2019
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

През ноември миналата година Херберт Дийс даде гласност на идеята си за изграждането на нов завод в Европа. Сега плановете започват да придобиват конкретни рамки. Надзорният съвет заедно с Борда на директорите на "Фолксваген" решиха на заседание снощи да се започнат преговори за мястото, в което ще отвори врати новият завод. Това стана ясно от прессъобщение на концерна. С кои държави ще се преговаря, попитах ръководителя на отдел "Корпоративни комуникации". Отговорът му беше кратък: "На този етап не казваме нищо".

В речта си пред Общото събрание на акционерите днес председателят на Борда на директорите Херберт Дийс даде повече яснота за мотивите, довели до взетото решение.

Херберт Дийс, председател на Бора на директорите на "Фолксваген" АД: Поради голямото търсене, заводите на Шкода са натоварени на 120 процента. Затова планираме още един, допълнителен завод за много марки в Европа. Потенциалните локации бяха основно проучени през изминалите месеци. На вчерашното заседание на Надзорния съвет беше решено да влезем в конкретни преговори с възможните локации.
;

Това решение не беше взето лесно. През март дори изглеждаше, че е нереалистично. Служителите на компанията, обединени в Производствения съвет, заплашваха да блокират гласуването. Позицията им беше, че вместо да се строят нови заводи в Европа, а в Германия да се съкращават работни места е по-добре да се натоварят вече съществуващите мощности. Херберт Дийс предложи друго - единият от важните за служителите заводи ще бъде преустроен за производство на акумулатори за електромобили.

;

А завод в Европа ще се строи.

"Можем трайно да се развиваме по този начин", заяви днес председателят на Производствения съвет. В новия завод ще се произвеждат новите джипове на марките Шкода и Сеат, съответно Карок и Атека. Става въпрос за инвестиция в размер на милиарди евро. България има шанс за нея. Решението, къде точно ще отвори врати новият завод се очаква през ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Люис Хамилтън изпрати болид на петгодишно момченце, болно от рак
Люис Хамилтън изпрати болид на петгодишно момченце, болно от рак
Президентът Румен Радев откри единадесетото издание на Webit в НДК
Президентът Румен Радев откри единадесетото издание на Webit в НДК