НОВИНИ

"Президентът Петър Стоянов: преговор на историята" - премиера във Военния клуб

"Президентът Петър Стоянов: преговор на историята" - така е озаглавена книгата, която беше представена тази вечер в Централния военен клуб. Тя излиза в навечерието на 20-годишнината от избирането на Петър Стоянов за държавен глава.Той самият е нейн автор, а книгата събира хронологично негови статии, интервюта и речи от периода 1996-2016 година. Представянето започна с архивни кадри от фонда на БНТ, които припомниха ключови моменти от мандата на Петър Стоянов.Вижте репортажа на Петя Тетевенска.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
21:14, 08.09.2016
Чете се за: 04:15 мин.
Още

Книгата е документ на времето, тя пресъздава събитията, с които живяхме - 20 години по-късно и през гледната точка на един български държавник.

Петър Стоянов - президент на България 1997-2002 г.: Досега не съм издал нито една книга, сигурно няма да издам и за в бъдеще, това е единствената ми книга, така че трябва да съм доволен.

Това не е просто сборник на издателство "Хермес". За внимателния читател книгата разкрива образа на един държавник с неговите позиции, надежди, възходи и драми.

Юрист, който цени институциите, визионер и изключителен оратор, който смени политическата лексика. Думите му се разбираха и се запомняха лесно, както знаменитото му изречение: "Фабриката за илюзии трябва да бъде затворена".

Или напомнянето, че България има нужда от национален, а не от партиен бизнес и че любовта на избирателите нито е вечна, нито е платонична, а изисква усилия и резултати. Във всичките си речи настоява за откритост, почтеност и спазване на правилата.

- Какво стана с мечтите ни за подреден живот 20 години по-късно?
Петър Стоянов - президент на България 1997-2002 г.: Знаете ли, неудовлетвореността сигурно идва по много линии, една от тях сигурно е липсата на справедливост, защото хората се дразнят не толкова на ниските доходи и лошите си пенсии, колкото на липсата на справедливост и солидарност. Ако успеем това да преодолеем, аз мисля че нашето общество действително ще се приближи към образците, за които сме мечтали, когато започнахме преди 20-25 години.

Тоест вие все още намирате основания за оптимизъм, че ще има демокрация на просперитета?

Петър Стоянов - президент на България 1997-2002 г.: Аз никога не съм поставял това под съмнение и никога не съм преставал да бъда оптимист. Ние все още не знаем какво е това демокрацията, затова и се сърдим неоснователно. а трябва да положим усилия да изградим най-после тази демокрация. След като тя работи успешно във Франция, Германия, Белгия, Холандия - страните, в които са нашите деца, защо да не работи и в България? Трябва да се замислим!

Лично настоящият президент Росен Плевнелиев дойде да представи книгата на своя колега. За него е особено важно, че Петър Стоянов е проговорил, защото историята трябва да се знае и да не се подменя. Той нарече еднакво трудни техните два мандата и оцени високо държавническите решения на Петър Стоянов. Приятели с побелели коси и много млади хора дойдоха на премиерата.

;

Представянето на книгата събра двама президенти на България. Ето какво казаха те:

Слово на Росен Плевнелиев – президент на България

"Историята трябва да се знае и трябва да се преговаря. Защото много страшни са ненаучените уроци. Това, че днес в сърцето на Европа същото поколение, което разруши Берлинската стена, издига нови стени на разделение, е един ненаучен урок. Това, че днес става модерно антиевропейското говорене, включително и в България, е ненаучен урок. И това, че днес националисти, популисти, развяват по-скоро чуждото, отколкото българското национално знаме и се наричат “патриоти”, е ненаучен урок от историята. Ненаучените уроци от историята са много опасни, но още по-опасна е манипулираната история, подменената история, подменените ценности. Днес всички трябва да признаем, че живеем в една България, в която все още историята е подменена, все още ценностите не са избуяли като прекрасно цвете, както бихме искали да ги видим. Точно тук, днес в България, ченгета всякакви, политолози, социолози, журналисти, политици – всичките агенти на ДС – нима те не продължават да шестват по тв студия със собствените си сценарии, както и преди 25 години? Още едно доказателство, че живеем още във време на подменени ценности. И точно в това време е толкова важно, че един и голям, и достоен български президент – президентът Петър Стоянов, проговори. И сложи и подписа си под тази книга. Прочетох я на един дъх. Върнах се в тези дни, решителни за България и съм горд, че вървя редом с президента Стоянов, че го чувствам близък като ценности. Неговият мандат беше труден, такъв беше и моят. Помня какво ми каза президентът Стоянов, когато бях избран. "Виж, честитя ти. Едно да запомниш от мен – президент е съвсем нормално да греши. Човешко е. Но гледай никога да не сбъркаш в големите неща". Той никога не сбърка в големите неща. След Виденовото правителство, когато България пропадаше, той стабилизира, той постави страната на здрава основа, мина през жестоката криза на онзи февруари, на онзи Консултативен съвет по национална сигурност, когато успя да изкове на ръба на Конституцията най-правилното за България решение. Той знаеше какво прави. Така беше и в Косовската криза, взе решение и проправи пътя България да изпълни стратегическата задача за членство в НАТО и ЕС. Президентът Стоянов е символ на разум, морал и ценности – един от много малкото в политиката ни. Такъв е като държавник, като човек и като гражданин".

Слово на Петър Стоянов – президент на България 1997-2002 г.

"Искам да благодаря чрез вас на стотиците хиляди български граждани, които със своята вяра, любов, енергия помогнаха България да излезе от посткомунистическия здрач след 1989 г., да започне реформи и най-накрая да стане член на ЕС и НАТО и те да се почувстват достойни граждани на Европа и света.
Ще се опитам да отговоря на въпроса защо след всичко, което постигнахме, неудоволетвореността е спътник на обществото. Няма от какво да се срамуваме - ние искахме, ние работихме, участвахме в митинги и управлявахме, за да направим България страна на свободни хора, на човешки права, с работеща пазарна икономика. Кое не ни стигна, за да чувства българското общество днешната неудоволетвореност? Аз мисля, че натовархме със свръхочаквания и демокрацията, и членството ни в ЕС. Объркахме ЕС със СССР и мислехме, че ЕС дава, а всъщност демокрацията е нищо повече от една рамка, от възможност, от перспективи, които, за да се реализират, изискват страхотна мобилизация на творческите усилия на цялата нация. На всичко отгоре, връщайки се назад, започвам да си мисля, че не успяхме да се освободим от тази двойнственост, тази наша политическа, идеологическа, носталгична разкраченост между Правец и Брюксел, парализирала сякаш националната ни енергия и сила. Ние се оплакваме, но е голяма грешка да приписваме днешните си беди на демокрацията или на ЕС. Защото на практика никога не успяхме да видим един истински работещ модел на демокрацията. Съвършеният модел на демокрацията не съществува никъде. Тези модели, към които ние се стремяхме - Франция, Германия, Франция, Холандия - след като там демокрацията работи и те са обичайните дестинации за нашите деца, значи не демокрацията ни е виновна. Значи вината трябва да я търсим някъде у нас.
Идва ми наум едно великолепно есе на Ортега и Гасет. Един беден ром отива при свещеника да се изповяда. Свещеникът пита: "А ти знаеш ли Десетте божи заповеди, чел ли си ги?". Той отговорил: "Отче, щях да ги прочета. Но се носи слух, че ще ги отменят". Ние се държим горе-долу като този беден ром. Правим ли това, което трябва да правим? Не го правим много, защото непрекъснато някой ни подшушва, че щели да отменят я демокрацията, я ЕС. Не, няма да ги отменят. Това е цивилизационен избор. И с всички несъвършенства, които имат демократичните системи, с всички кризи, пред които е изправен ЕС, това е най-добрият избор за България.
Много пъти обичайният ми маршрут е по пазара на "Граф Игнатиев" и повече от 15 години, откакто изгубих изборите, измислям бърз, адекватен и пълен с хумор отговор на хората, които ме питат: "Защо така, защо сгрешихме?". И аз ги питам: "Имате ли деца, обичате ли ги? Къде е твоето дете? Отговарят ми: "В Мадрид, в Англия, във Франция..." Е, казвам, вашите деца избраха пътя, по който да вървим. Ако ги обичате - следвайте го, просто не им пречете. И ако искате да се върнат в България , направете условията такива, каквито са там - във Франция, Германия..."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още Още

Нараства притеснението от броя на случаите на коклюш в страната (ОБЗОР)
Нараства притеснението от броя на случаите на коклюш в страната (ОБЗОР)
17:52, 26.04.2024
Чете се за: 04:27 мин.
Цъфнаха блатните кокичета в резерват "Балтата"
Цъфнаха блатните кокичета в резерват "Балтата"
17:25, 26.04.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Китай изстреля трима тайконавти към орбиталната си станция "Тянгун"
Китай изстреля трима тайконавти към орбиталната си станция "Тянгун"
15:44, 26.04.2024
Чете се за: 02:05 мин.
Ясни са датите за матурите по желание на дванайсетокласниците
Ясни са датите за матурите по желание на дванайсетокласниците
15:18, 26.04.2024
Чете се за: 00:45 мин.
БНТ представя документален филм за големия Коста Цонев
БНТ представя документален филм за големия Коста Цонев
14:41, 26.04.2024
Чете се за: 00:25 мин.
40% от учениците са пушили цигари и употребявали алкохол
40% от учениците са пушили цигари и употребявали алкохол
14:30, 26.04.2024
Чете се за: 06:15 мин.
Здравните власти осигуряват безплатно имунизиране на бременните срещу коклюш
Здравните власти осигуряват безплатно имунизиране на бременните срещу коклюш
13:13, 26.04.2024
Чете се за: 02:32 мин.
Директорът на Народния театър съди за обида и клевета режисьора Александър Морфов
Директорът на Народния театър съди за обида и клевета режисьора Александър Морфов
11:31, 26.04.2024
Чете се за: 01:35 мин.
Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюш, съобщи Кунчев
Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюш, съобщи Кунчев
08:57, 26.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Ваксината срещу коклюш е изчерпана във Велико Търново
Ваксината срещу коклюш е изчерпана във Велико Търново
08:45, 26.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Розова луна: Небесно шоу над Флорида
Розова луна: Небесно шоу над Флорида
07:16, 26.04.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш
Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш
06:19, 26.04.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Топ 24
Най-четени
Подновяват пътната маркировка в Благоевград
Подновяват пътната маркировка в Благоевград
Разкаял се джихадист споделя за атентати с белгийската преса
Разкаял се джихадист споделя за атентати с белгийската преса