НОВИНИ

Президентите на България и Индия откриха ​паметника на Махатма Ганди в София

Паметник на Махатма Ганди беше открит преди малко от президентите на България и Индия. Индийският държавен глава Рам Натх Ковинд е официално посещение у нас по покана на българския държавен глава Румен Радев.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:09, 06.09.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Румен Радев - президент на България: Мирният подвиг на Махатма Ганди, неговата любов към родината, неговият принос за раждането на съвременна Индия символично се родеят с делото на нашите смели борци за единна и нова България. Огромното значение на делото на Махатма Ганди за развитието на съвременната индийска държава, както и неговата борба срещу колониалното господство, са причината неговата личност и неговата философия да бъдат дълбоко уважавани в цял свят.

Рам Натх Ковинд - президент на Индия: Днешният ден е специален за българския народ. Днес вие отбелязвате Денят на Съединението. Искам да поздравя всички по този повод! Бих искал да изкажа благодарност на българския народ за това, че той отреди това вечно място и дом за неговия паметник в красивата ви страна и точно на този особен празник.

;

Махатма Ганди има връзка с България. Това е българският художник Борис Георгиев, който е рисувал Ганди в неговия ашрам. Паметникът на Махатма Ганди беше открит в навечерието на 150 години от неговото рождение, което ще чества светът на 2 октомври.

Президентът Румен Радев отбеляза на церемонията по откриване на паметника, че Махатма Ганди е апостол на ненасилието, идеолог на независимостта на Индия, а също така морален компас за индийците.

Индийският президент Рам Натх Ковинд пък посочи, че благодари на българите и честити празника на Съединението.

;

Паметникът на Махатма Ганди е дело на скулптора Иван Русев. Проектът е от преди няколко години. Иван Русев решава да изобрази Ганди заедно с неговата коза, с която е отишъл в Лондон през 1931 г.

По-рано тази сутрин индийският президент се срещна и с премиера Бойко Борисов. Той определи това посещение като знаково за България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празникът в София: Честване пред мавзолея-костница на княз Александър Батенберг
Празникът в София: Честване пред мавзолея-костница на княз Александър Батенберг
В Деня на Съединението: По традиция център на тържествата е Пловдив
В Деня на Съединението: По традиция център на тържествата е Пловдив