НОВИНИ

Президентите на България и Ливан ще работят за пряка авиолиния София - Бейрут

Президентите на България и Ливан ще работят за откриване на пряка въздушна линия между София и Бейрут. Това стана ясно след срещата на двамата президенти. Президентът Румен Радев е на официални посещения в Ливанската Република по покана на своя колега Мишел Аун. Те обсъдиха и възможностите за увеличаване на стокообмена между двете страни и задълбочаване на сътрудничеството в областта на инфраструктурата, енергетиката, земеделието, туризма. Подробности предават специалните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:22, 09.04.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

България високи цени усилията на Ливан за внасяне на баланс и търсене на мирно решаване на проблемите в регионален план, отбеляза президентът Румен Радев. Посочи, че Ливан е един от най-важните партньори и приятели на България в Близкия изток.

Президентът смята, че България може да бъде врата на Ливан към ЕС, а Ливан на България към Близкия изток. Той планира среща с ливанския посланик у нас и представители на авиокомпании, за да обсъдят възможността за скорошно откриване на директна въздушна линия между София и Бейрут.

Проблемите с бежанския поток бяха важен акцент в разговора. В Ливан има около 1,5 млн. бежанци от Сирия. Това я прави държавата с най-високата концентрация на бежанци на глава от населението - на всеки 4 души един е бежанец.

Мишел Аун, президент на Ливан: Острите проблеми все още не са ви достигнали. Боим се обаче, че ако нещата продължат, ако продължи тази криза някои от сирийците и палестинците ще бъдат принудени да преминат в Европа, това означава и преминаване на проблемите. При нас е налице икономическа криза, която поражда сблъсъци, защото когато хлябът не достига, избухват и проблеми.
Румен Радев, президент на Р България: България настоява Европа да се ангажира по-дълбоко с проблемите в региона, с проблемите на страните произход и на транзит на бежанците. Защото само финансовата подкрепа не е достатъчна. Европа трябва да се ангажира повече с гарантиране на сигурността в Европа.

В отговор на въпрос президентът Радев подчерта, че суверенно право на Ливан е да прецени кога да се приберат по родните си места сирийските бежанци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вангелов не успя да се пребори за медал, Киров на репешажи
Вангелов не успя да се пребори за медал, Киров на репешажи
Задържаха кмета на видинското село Чупрене
Задържаха кмета на видинското село Чупрене