НОВИНИ

Президентите на България и Полша са за засилено присъствие на НАТО в региона

Президентите на България и Полша споделят позицията за по-засилено присъствие на НАТО в Централна и Източна Европа, и за повече съвместни учения. Анджей Дуда е на официално посещение в страната ни. Двамата президенти определиха като приоритет изграждането на транспортна и енергийна инфраструктура, която да свърже страните от Източна Европа.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:49, 18.04.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Росен Плевнелиев и Анджей Дуда са единодушни, че военното присъствие на НАТО в региона трябва да се увеличи, за да гарантира сигурността на Балканите и на Балтийските страни. Смятат, че предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава е от изключително значение за засилване на колективната сигурност. Плевнелиев благодари за активното двустранно сътрудничество в сферата на отбраната и за полската подкрепа за ремонта на българските изтребители. По повод предстоящия съвет НАТО - Русия Плевнелиев коментира, че основната цел, която си поставят страните от пакта е диалог.

Росен Плевнелиев, президент на Р България: "Трябва да има диалог,трябва да си говорим. Да, това е смисълът на този съвет, но да си говорим само не е достатъчно. Ние трябва да бъдем готови да се защитим.Диалог, но и принципна позиция. Рано или късно Русия трябва да се върне в рамките на действията за предсказуемост, диалог и сътрудничество в рамките на международния правов ред".
Анджей Дуда, президент на Полша
"НАТО трябва да отговаря на променящата се международна среда. Това означава увеличаване на потенциала на НАТО в нашата част на Европа. Същевременно с Русия трябва да се разговаря.И по време на тези разговори ние трябва да покажем характер."

Във връзка с международния скандал "Панама пейпърс" двамата президенти се обявиха за повече прозрачност и контрол върху офшорните зони. По-късно Анджей Дуда разговаря с премиера Борисов, който е подчертал, че активният политически диалог между България и Полша допринася за добрите бизнес контакти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българска кола на пистата в Монца
Българска кола на пистата в Монца
Дилма Русеф: Решаваща битка за оцеляване на поста
Дилма Русеф: Решаваща битка за оцеляване на поста