НОВИНИ

Акцентите от визитата на президента Радев в Швейцария

Президентът Румен Радев увери, че решението, което ще вземе за Изборния кодекс, ще бъде в интерес на обществото. Той заяви, че екипът му работи сериозно и до дни ще стане ясно дали ще наложи вето на поправките в изборния закон. Държавният глава направи този коментар в Швейцария. Визитата е по покана на федералния президент Ули Маурер. Президентите на България и Швейцария са обсъдили възможностите за продължаване на българо-швейцарската програма за сътрудничество, борбата с корупцията и разкриването на банковата тайна както и сътрудничеството в отбраната и сигурността. Още за посещението от специалните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:52, 22.02.2019
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Тържествената церемония по посрещането на българския държавен глава се проведе на площада на военно-въздушната база Мейринген. Пред президентите Ули Маурер и Румен Радев беше направена демонстрация на учение Alpha Scramble - бърза реакция за излитане със самолети F18 Хорнет в случай на сигнал за нарушение на въздушното пространство на страната.

Президент Маурер подчерта, че тази демонстрация е реверанс към българския държавен глава и предишната му професия. Общо е желанието за сътрудничество в областта на отбраната с участие в съвместни проекти. Стана ясно също, че Швейцария е готова да си сътрудничи с България за разкриване на банковата тайна.

Радев благодари на швейцарската страна за готовността да продължим да си сътрудничим в разкриването на банковата тайна, особено за лица в обхвата на новия антикорупционен закон в България.

Преди 6 години у нас стартира пилотен проект за въвеждане на дуалната система за професионално обучение, взаимствана от Швейцария. Целта е да се намали младежката безработица. Постепенно той се разраства и до момента в проекта са се включили 32 училища с 1600 ученици и 170 фирми в 19 български градове.

Проектът е част от българо-швейцарската програма за сътрудничество в размер на на 72 млн. швейцарски франка и изтича тази година. Президентът Маурер заяви готовност програмата да бъде продължена.

Румен Радев, президент на България: Това, което говорихме с президента Маурер, е да излезем извън обхвата на професионалното средно образование, а вече да говорим и за привличане на университети, институти за висше образование и за, още веднъж го казвам, за Швейцарско-български център за иновации, където да има лаборатории, да има научна инфраструктура, където да се вършат научни изследвания.
Ули Маурер, президент на Швейцария: При нас дуалното професионално образование е равнопоставено със завършено университетско образование. Необходимо е не само да има такива центрове на обучение, но и да има фирми, които са готови да предоставят места за обучение в практиката. Започва се винаги с малки проекти, които дават конкретни резултати, докато се изгради инфраструктура. Аз съм един жив пример на тази система, аз не съм с университетско образование, имам практическо професионално обучение.

Швейцария е перспективен търговски и икономически партньор за България. Общо е мнението, че трябва да се работи за насърчаване на търговско - икономическите връзки и инвестициите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Вълчев поиска ЕК да махне въпроса за пола от анкетата SELFIE
Министър Вълчев поиска ЕК да махне въпроса за пола от анкетата SELFIE
ДПС: Не сме предлагали да отпадне преференцията
ДПС: Не сме предлагали да отпадне преференцията