НОВИНИ

Президентите Радев и Вучич посетиха българите от Западните покрайнини

Сърбия ще отпуска 3 пъти повече пари за българските медии в Западните покрайнини - това прави по 535 хил. евро годишно. Президентите Александър Вучич и Румен Радев се срещнаха с българското национално малцинство в сръбския Димитровград.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:37, 22.06.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Топло посрещане на президентите Радев и Вучич в Димитровград. Добри новини за нашите сънародници в Западните покрайнини. Скоро ще има учебници на български и за учениците от гимназиалните класове. Разбраха се също да се възстанови окончанието „-ова“ за женските фамилни имена, както и да се върне старото име Цариброд на сегашния Димитровград.

Ще има финансова подкрепа за местните медицински пунктове.

Иван Николов, председател на КИЦ в Босилеград: Удовлетворен съм от това, че тази демонстрирана откритост и желание от двете страни да се решават проблемите на малцинството беше поставена по толкова ясен и категоричен начин. Оттук нататък очакваме резултати.
;

Българското малцинство не трябва да разделя двата народа, а да ги обединява, призова президентът Радев.

Румен Радев, президент на Р България: Има нов дух в нашите отношения, и това е ясно от нашите срещи, има ангажираност на българската държава, има личен ангажимент на президента Вучич, но трябва тук да има спазване и на сръбските закони.
;

Общо е мнението, че трябва да се търсят инвеститори и да се съживи бизнеса в района.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Ние сърбите обичаме българите, искрено казвам, че при нас няма нито един сърбин, който не обича българите. Такъв не познавам. И ако някой каже, че се нуждаем от България само за да продължим по пътя към Европейския съюз, това не е така. Нуждаем се от България като съсед, като приятелска и държава.

Президентите положиха цветя на паметника на Нешков връх, където са погребани сръбски и български войници. Направена беше и първа копка на паметника на светите братя Кирил и Методий в гимназията в града, която носи тяхното име.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивалът „Франкофоли“ отново събира хиляди меломани в Благоевград
Фестивалът „Франкофоли“ отново събира хиляди меломани в Благоевград
Гърция получи облекчение на дълговете си
Гърция получи облекчение на дълговете си