НОВИНИ

Президентите Румен Радев и Владимир Путин разговаряха в Сочи

Президентите на България и Русия Румен Радев и Владимир Путин се срещнаха в резиденция Бочаров ручей в Сочи. И двамата оцениха посещението на Румен Радев в Русия като сигнал за възстановяване на двустранните отношения. Президентът Радев поднови поканата си към Владимир Путин да посети нашата страна, а премиерът Бойко Борисов има покана за посещение в Москва и за срещи с президента Путин и премиера Медведев в края на месеца. Това потвърдиха за "По света и у нас" от правителствената информационна служба.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:03, 22.05.2018
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Целта на посещението е да бъде подновен политическия диалог на най-високо ниво, подчерта президентът Румен Радев, а руския президент посочи, че търговският стокообмен за миналата година бележи ръст. Според него потенциалът е много по-голям.

Владимир Путин, президент на Русия: В хода на разговорите запознах президента Румен Радев с нашите приоритети в двустранните отношения. И по позицията на Русия по международни проблеми. Считам, че това посещение на г-н Радев е добър сигнал за възстановяване на пълноценните отношения между Русия и България.

Румен Радев смята, че връзките между двете страни се основават не само на чисто политически и икономически интереси, а на дълбоки исторически, духовни, културни и езикови връзки между двата народа.

Румен Радев, президент на Република България: Това дава предимството и прави нашите отношения по-естествени и по-лесни, и в същото време ни задължава да бъдем открити, да поставяме откровено всички теми, където имаме различия и нерешени въпроси.

Първата огромна крачка във възобновяване на отношенията вече е направена, убеден е Румен Радев.

Румен Радев, президент на Република България: Знам, че е трудно да говорим за доверие след три спрени мащабни проекта, в условия на остро противопоставяне между ЕС и НАТО и Русия, в условията на санкции, на режими, на недалновидно политически говорене в последните години.

Българският президент вижда огромен потенциал за сътрудничество между двете страни в областта на икономиката, енергетиката, туризма и транспорта.

Румен Радев, президент на Република България: В резултат на моята визита имаме положителен импулс за българското правителство, което се зае по-сериозно с българско руските отношения, заговори се за възобновяване. Очакваме посещението на Бойко Борисов. Аз много се надявам, че ще се обсъдят конкретни теми.

Румен Радев и Владимир Путин са обсъдили въпроси от международната сигурност.

Румен Радев, президент на Република България: Уверих Путин, че България има интерес да работи за диалог, защото никой не иска връщане на Студената война, особено Европа и Русия.

И двамата президенти подчертаха, че срещата съвпада с две важни събития от общата ни история - 140 години от Освобождението на Българя от османско робство и в навечерието на 24 май - Ден на славянската писменост и култура.

Срещата между президентите на България и Русия - Румен Радев и Владимир Путин, е първата на такова високо ниво след близо десет годишна пауза в двустранните отношения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тома Биков за позицията на ГЕРБ за „Белене“: България няма да дава повече пари
Тома Биков за позицията на ГЕРБ за „Белене“: България няма да дава повече пари
Алфа Рисърч: ​Българите все по-често четат и купуват книги
"Алфа Рисърч": ​Българите все по-често четат и купуват книги