COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Президентската среща на парламентарните републики в ЕС

Приключи съвместната пресконференция на президентите от парламентарните републики в ЕС, които са в резиденция Бояна и бяха приети от държавния глава Росен Плевнелиев. Всички президенти бяха единодушни, че най-важното за ЕС е да остане обединен и че най-наболелите въпроси пред него се решават със солидарност и обединение и със силни инстистуции. Гостите споделиха и страховете си за бъдещето на Европа и тревогите си как да бъде преодоляна липсата на доверие между институциите и между страните. Акцентираха върху топ приоритета на всички страни - сигурността и необходимостта от общи действия пред заплахите. Имаха и обща позиция, че процесът на интеграция на балканските е значим елемент от стратегията на ЕС за мир и стабилност.

от БНТ
11:31, 15.09.2016
Чете се за: 03:37 мин.
По света

Започна пресконференцията след срещата на президентите от "Арайолуш".

;

Днес броят на кризите в ЕС е рекорден. Как да разрешим проблемите с миграцията тероризма, безработицата, Брекзит, отношенията с Русия, глобални са кризите и трябват единни действия и решение. Това каза президентът на България Росен Плевнелиев.

Той открои, че ЕС е единен в решението си, че сигурността на гражданите на ЕС е тотален приоритет.

Ще засилим сигурността по границите, неприемливо е да има такова неконтролируемо преминаване на мигрантите, трябва да се подобрят условията на живот в държавите, които са източник на миграция. Трябва да се подобрят условията на живот в държавите, които са източник на миграция.

Може би трябва да се даде приоритет на най-засегнатите държави, но да решаваме заедно, добави президентът и бе категоричен, че не трябва да търсим лесното решение, а да намерим причината.

Не интеграцията е проблемът, тя е част от решението, трябва да намерим причината, бе категоричен Плевнелиев.

;

Саули Ниинисте, президент на Финландия: Липсата на доверие, пред която сме изправени по отношение на ЕС, често обвиняваме Брюксел, но това сме ние - това са националните правителства, които вземат решения. Ние себе си трябва да виним, ако не сме били успешни. Какво ще стане, ако няма ЕС - ще се озовем в голяма беда. Друг основен елемент е манталитетът, нагласите на обикновения европеец. Живеем в доста добри времена, свикнахме на мир, демокрация, дори икономиката се разрастваше. В някакъв смисъл свикнахме да приемаме аспектите на живота като даденост. Трябва да ги подкрепяме.

По отношение на икономиката бих казал, че трябва да подобрим сътрудничеството си. Нека да вярваме в себе си и в сътрудничеството!

;

Йоахим Гаук, президент на Германия: Постигнахме решителен момент в ЕС, особено след Брекзит, всички президенти изразиха подкрепата си за цялостта на ЕС. Много сме вложили в интеграцията и не можем да се откажем от нея. Няма и да има такова правителство в Германия, което да каже НЕ на ЕС. Започва процес на ренационализация В ЕС и трябва наистина да се търси решението и да се помисли ЕС ли ще е сърцевината, или отделните държави.

;

Според президента на Унгария Янош Адер България и Румъния трябва да бъдат подкрепени да станат членки на Шенген. Според него доверието в ЕС значително се е понижило. Трябва да възстановим доверието в европейските институции. Ако продължат институциите да бъдат бавни в кризисни ситуации, това ще доведе до още по-бавни действия, ще продължим да наблюдаваме все по-занижаващо се доверие, каза Адер. Той очерта 5 приоритета, които биха довели до успешното решаване на миграционна криза.

Янош Адер, президент на Унгария: Топ приоритетът за всяка европейска държава е сигурността. Последната година ни показа, че има 5 най-важни задачи за държавите членки. Най-напред, че трябва да укрепим външните граници на ЕС. На второ място, ЕС има хуманитарни задължения. Всички зони близо до кризисните зони трябва да получат помощ. Трето - необходимо е по-тясно сътрудничество между правоохранителните органи и разузнавателните служби. Така можем да предотвратим разрастване на трафика на наркотици и и хора. На четвърто място, да се надяваме, че военните конфликти ще бъдат прекратени. Сирия ще се нуждае от международна помощ. На 5 място - климатичните изменения - те са основен проблем.

;

Борут Пахор, президент на Словения: Намираме се на кръстопът, аз като човек дълбоко убеден в ЕС, съм сигурен, че ще видим повече Европа, не по-малко. Ние наистина не сме САЩ, както каза Юнкер. Но може би това ще бъде нашата дългосрочна визия. Западните Балкани са също проблем, поради кризата Европейската перспектива трябва да помага, да вдъхновяваме политическите структури там. Тези страни няма да могат да бъдат възнаградени със скорошно подобряване на тяхното положение заради кризата в ЕС. Разширяването на Западните Балкани е политически процес, който не трябва да пренебрегваме.

;

Мари-Луис Колейро Прека, президент на Малта: ЕС трябва да реформира политиките си така, че да са по-близки до политиките на солидарно включване и ефективно участие. Политиките ни трябва да доведат мир в Европа. Подчертах ангажимента на нашето правителство да работи в полза на присъединяване на Западните Балкани към ЕС. Нашите лидери трябва да са по-свързани. Само обедихени можем да служим на нашите народи. Само работейки заеднор можем да насърчим култура на мирно развитие, среда - свободна от насилие. Трябва да помогнем на всички в риск от бедност.

;

Серджо Матарела, президент на Италия: ЕС е вгледан в себе си, оглежда своите недостатъци, но трябва да погледнем и целите, които сме постигнали, понякога не осъзнаваме какви щяха да бъдат нашите държави, ако не бяха се присъединили към ЕС. Трябва да поправим грешките, но и да видим ползите по отношение на мира и сигурността, които сме постигнали в нашите държави. Предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, изискват по-голямо сътрудничество - особено подобряване на икономиките във финансови нестабилните периоди, вторият проблем е миграцията и трябва да наблюдаваме външните си граници, и да подобрим и следим изискванията по даване на убежище. Заплаха от тероризъм изисква по-голяма интеграция и сътрудничество между държавите. Постъпателното разширяване на ЕС е имало за мотив постигане на мир, стабилност и сигурност. Разширяването на Западните Балкани трябва да обхване всички страни. Ние ще потвърдим в следващите месеци нашето решение тези държави да се присъединят към ЕС и ще бъдем категорични.

;

Раймонд Вейонис, президент на Латвия: Убеден съм, че ЕС трябва да има силно присъствие на Балканите, за да подкрепя европейските перспективи от региона. Трябва да укрепим мира, стабилността и добросъседките отношения. Очевидно е, че положението на Балканите е свързано с мира и благосъстоянието на цяла Европа. Нуждаем се от силни обединени Балкани и обединена Европа.

;

Анджей Дуда, президент на Полша: Едва ли има някой от нас, който е против Европейския съюз, ние искаме ЕС да съществува, но искаме да видим един отворен съюз. Никога не трябва да се съгласяваме с позицията, че никой повече не може да се присъедини. Ние искаме мир. Проектът ЕС е именно за да подобри и да донесе дългосрочни ползи на всяка една държава, част от него. Трябва да помислим какво да направим в ЕС, ако Великобритания напусне, а след няколко години британците поискат да се върнат. Това ще означава, че процесът на изграждане на ЕС е бил успешен. За да случи това, на нас ни трябва съюз на равнопоставени народи и свобода, не трябва да се свързва със забрани и нареждания, които не разбиране.по отношение на миг криза, отделните държави сами няма да го решат, трябва да сме заедно.

;

Марсело Ребело Де Соуза, президент на Португалия: Положителното мислене за Европа по отношение на Западните Балкани е важно. Ще бъде голяма грешка, ако не отправим ясен знак към Западните Балкани за разширяване. Интеграцията е решението на проблемите ни. Знакът трябва да бъде даден, ако може още в Братислава. Има хора, които казват, че трябва да изчакаме. Но какво? Проблемът е в прекомерното изчакване. Интеграцията е ключът към мира и сигурността в нашия свят.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News

Още По света

Втора нощ на протести в Минеаполис заради убийството на чернокож
Втора нощ на протести в Минеаполис заради убийството на чернокож
06:35, 29.05.2020
Чете се за: 00:16 мин.
Тръмп подписа указ за регулация на социалните мрежи
Тръмп подписа указ за регулация на социалните мрежи
06:31, 29.05.2020
Чете се за: 00:17 мин.
Тръмп туитна с тъга: Над 100 000 жертви на COVID-19 в САЩ
Тръмп туитна с тъга: Над 100 000 жертви на COVID-19 в САЩ
22:45, 28.05.2020
Чете се за: 00:34 мин.
САЩ броят 3 млн. долара за главата на пропагандист от ИДИЛ
САЩ броят 3 млн. долара за главата на пропагандист от ИДИЛ
21:45, 28.05.2020
Чете се за: 00:25 мин.
След смъртта на чернокож: Сблъсъци, грабежи и подпалени магазини в Минеаполис
След смъртта на чернокож: Сблъсъци, грабежи и подпалени магазини в Минеаполис
20:55, 28.05.2020
Чете се за: 00:55 мин.
1,7 млн. американци заразени с COVID-19, жертвите – над 100 000
1,7 млн. американци заразени с COVID-19, жертвите – над 100 000
20:50, 28.05.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Гърция сваля ДДС-то за туризма. Таверните обаче пустеят
Гърция сваля ДДС-то за туризма. Таверните обаче пустеят
20:40, 28.05.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Любомир Кючуков: Очаква се планът на ЕК за възстановяване от кризата да стане оперативен догодина
Любомир Кючуков: Очаква се планът на ЕК за възстановяване от кризата да стане оперативен догодина
19:14, 28.05.2020
Чете се за: 01:59 мин.
29 държави признават изтекли български лични документи, други 14 - с условия
29 държави признават изтекли български лични документи, други 14 - с условия
18:50, 28.05.2020
Чете се за: 00:31 мин.
Крачка назад заради COVID-19. Сеул затваря музеи, театри, паркове...
Крачка назад заради COVID-19. Сеул затваря музеи, театри, паркове...
18:02, 28.05.2020
Чете се за: 00:40 мин.
България може да получи 11.7 млрд. евро от Брюксел, но срещу условия
България може да получи 11.7 млрд. евро от Брюксел, но срещу условия
17:48, 28.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
Турция създаде забранена военна зона на 5 км от българската граница
Турция създаде забранена военна зона на 5 км от българската граница
15:55, 28.05.2020 (обновена)
Чете се за: 00:21 мин.
Топ 24
Най-четени
След разораните дюни в Ахтопол, багер на ивицата в Созопол
След разораните дюни в Ахтопол, багер на ивицата в Созопол
Зелена светлина: Жива катедрала
Зелена светлина: Жива катедрала