НОВИНИ

Президентството отваря врати, за да покаже вещите на Левски

Утре за президентската институция е ден на отворените врати. Всички, които имат желание, могат да разгледат сградата отвътре. Освен това в Гербовата зала е подредена специална изложба, посветена на Апостола на свободата. Един от най-интересните експонати е тефтерчето на Васил Левски, което рядко се показва на широката публика.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:50, 19.02.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Тефтерчето на Левски се пази в специално изработена кожена кутия и се съхранява в трезорите на БНБ. Показва се рядко при специални случаи. То съдържа записките, които Апостола си е водил в последните две години от живота си. Ето тук, на дата 25 ноември 1871 той е записал:

Мартин Иванов - Секретар по духовност, култура и национална идентичност на Президента на Републиката: Захващам да водя точни сметки от дека какво вземам и за какво давам" .За какво харчи пари и тук може да видите, че всяка пара, всяка стотинка, която той е разходвал за кон, за ечемик, за храна, за кафета на различни пазачи на проходите, за да може да мине по-безпрепятствено,е отразена и записана.

В експозицията е и личното кръстче на Апостола,кама и сабята му, фалшиви турски печати, с които Левски е подправял тескерета, оригинални фотографии на Дякона. Може да се види и писмото му до Панайот Хитов, в което е записана великата мисъл "Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя - губя само мене си".

Президентската институция утре ще отвори врати за посетители от 10 до 16 часа. Първите гости ще посрещне лично президентът Росен Плевнелиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболни фенове против агресията
Футболни фенове против агресията
Здравната комисия се ангажира с лечението на онкоболните деца
Здравната комисия се ангажира с лечението на онкоболните деца