НОВИНИ

Президентът иска по-високи санкции за купуване на гласове

За по-сериозни санкции при купуване на гласове и при корпоративния вот на избори, както и за въвеждане на машинното гласуване призова президентът Румен Радев. По негова инициатива се проведе дискусия, на която бяха обсъдени проблемите при проведените местни избори. В дебата участваха представители на ЦИК и на отговорните институциите за организацията на вота.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:28, 09.12.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Има ерозия на доверието в изборния процес е оценката на президента Радев. Според него това води до намаляване на избирателната активност. Президентът смята, че трябва да се върне вярата в институциите. Постави като сериозен проблем огромния брой недействителни бюлетини за общински съветници, който е 15,9 на сто.

Румен Радев, президент на Република България: Машинното гласуване при тези условия на недействителни бюлетин и отчитане на резултатите, няма алтернатива. То трябва да се въведе на 100%, както е по закон и ще реши редица проблеми с невалидните бюлетини, с протоколите и тяхното попълване, с броенето на гласовете, с обобщаването и отчитането на резултатите.

Проф. Михаил Константинов, човек с дълъг опит в организацията на изборите, изрази съмнение, че част от избирателите ще се справят с машинното гласуване. Теза, с която президентът не се съгласи.

Проф. Михаил Константинов - "Информационно обслужване" АД: 30% от българските избиратели не са хващали компютър. Тва трябва да го имаме предвид, когато правим разни хубави предложения.
Румен Радев: Да, те не ползват компютър, но всички в България ползват банкомат. Аз виждам общуването и алгоритъма на един банкомат абсолютно еквивалентен с това, което съм виждал като демонстрация на машина за гласуване.

И от ЦИК признаха, че недействителните бюлетини са достигнали най-голям брой за последните 10 години. Анализ на този факт ще може да се направи обаче, когато са готови изборните резултати с влезли в сила съдебни решения. Тогава ще може да се извадят чувалите с бюлетините и да се анализират проблемите. Дават добра оценка за организацията на отминалия вот.

Стефка Стоева, председател на ЦИК: Резултатите от тези избори, според нас, са легитимни. Това показват и броят на жалбите. Те са драстично намалели.

Румен Радев счита, че трябва да се мисли и за следващите стъпки - дистанционното, електронно гласуване, което да позволи на по-голяма част от българските в страната и чужбина да гласуват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест с искане за справедлива присъда за убийството на 18-годишния Алекс
Протест с искане за справедлива присъда за убийството на 18-годишния Алекс
Два ТИР-а се удариха в Прохода на Републиката
Два ТИР-а се удариха в Прохода на Републиката