НОВИНИ

Президентът критикува кабинета за Търговския регистър и фалита на "Олимпик"

Остра критика на президента Румен Радев към кабинета заради срива на Търговския регистър и фалита на застрахователна компания "Олимпик". По думите на държавния глава липсва прозрачност и отчетност в държавната администрация. Румен Радев присъства на честването на 70-ата годишнина от създаването на Българската военнотранспортна авиация в авиобаза "Враждебна".

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:39, 23.08.2018
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Според държавния глава фалитът на "Олимпик" и сривът на Търговския регистър имат много по-дълбоко измерение, отколкото се представя.

Румен Радев, президент на Република България: Тук вече става въпрос за липса на прозрачност и отчетност, без които няма как да имаме ефективна администрация. Тук става въпрос за абдикация от отговорност, оттам за криза в доверието по принцип в държавността.

Според Радев проблемът с регистъра всява хаос в бизнеса, а скандалът в застраховането показва, че на практика няма надзор. Президентът подчерта, че това се случва, когато правителството поема писмени ангажименти пред европейските институции за ясни условия за подготовка за приемане във валутния механизъм, касаещи засилен контрол на финансовия сектор, в това число - застрахователният, както и засилени мерки за прозрачност и борба с корупцията.

Румен Радев, президент на Република България: В тази ситуация как да искаме да има доверие в институциите вътре, как да искаме да има доверие и отвън. Неслучайно се измислят всякакви нови критерии и механизми за непрекъснат контрол и проверка на България за Шенген, виждате и еврозоната.

По време на тържествата в авиобаза ,,Враждебна" президентът заяви, че няма да коментира аварийното кацане на вертолет ,,Кугър", който скъса електропровод край Стамболийски, докато не приключи разследването. Според Радев рисковите фактори продължават да стоят пред ВВС. Недостиг на изправна авиационна техника, ресурс за подготовка и изключително ниско количество летателни часове са сред основните проблеми.

Румен Радев, президент на Република България: Не е въпросът просто да се лети. Трябва вече да има такива технологии, които да ни позволяват да имаме съвместимост и да изпълняваме безопасно и ефективно задачите заедно с нашите съюзници, в момента такива технологии липсват на голяма част от авиационната техника.

Заместник-министърът на отбараната Атанас Запрянов заяви, че делегация на министерството ще посети САЩ във връзка с придобиването на нов боен самолет. По думите на Запрянов в момента се намираме в процедура, в която сме изпратили искане за предложения до няколко държави, страните трябва да подготвят своите отговори до 1 октомври. САЩ готвят две оферти за изтребители Ф-16 и Ф-18.

Атанас Запрянов, заместник-министър на отбраната: Поканата, която сме получили, е за военнотехнически консултации и такава покана може да получим не само от САЩ, а от която и да е друга държава. Няма как да има нещо непрозрачно, защото това договаряне този договор след това ще трябва да мине през правителството и парламента.

Според Запрянов подобни военнотехнически консултации биха улеснили партньорите да подготвят по-бързо отговорите си, тъй като сроковете за изготвяне на офертите са твърде кратки - едва три месеца. Непълни оферти биха усложнили процедурата по закупуването на нов изтребител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерът на групата на ЕНП в Брюксел: България да бъде приета незабавно в Шенген
Лидерът на групата на ЕНП в Брюксел: България да бъде приета незабавно в Шенген
Съдът остави в ареста шофьора, който помете трима младежи на тротоар в Петрич
Съдът остави в ареста шофьора, който помете трима младежи на тротоар в Петрич