НОВИНИ

Президентът на Афганистан Ашраф Гани обяви прекратяване на огъня с талибаните

Президентът на Афганистан Ашраф Гани обяви днес тримесечно прекратяване на огъня с талибаните, при условие че и те спрат боевете, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
18:56, 19.08.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света
президентът афганистан ашраф гани обяви прекратяване огъня талибаните

"Обявявам ново прекратяване на огъня от утре, понеделник, до рождения ден на пророка (21 ноември), при условие че талибаните направят същото", каза президентът в обръщение по телевизията по случай днешния Ден на независимостта.

През юни двете страни обявиха първо прекратяване на огъня за десетина дни за края на рамазана. Първоначално талибаните го приеха, но след това отхвърлиха призива на президента то да бъде удължено, напомня Асошиейтед прес.

Днешното, второ спиране на огъня, обявено от президента, последва десет дни, белязани от изключително насилие. На 9 август талибаните предприеха настъпление срещу стратегическия град Газни и афганистанската армия, подкрепяна от американски въздушни удари, успя да ги отблъсне след продължителни ожесточени сражения, напомня АФП. Министърът на отбраната Тарик Шах Бахрами съобщи, че в тези сражения са загинали най-малко 100 войници и между 20 и 30 цивилни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Овладян е пожарът над Карлово, наблюдението на място ще продължи
Овладян е пожарът над Карлово, наблюдението на място ще продължи
Матео Салвини заплаши да върне обратно в Либия блокирани в морето мигранти
Матео Салвини заплаши да върне обратно в Либия блокирани в морето мигранти