Президентът на Словакия на посещение у нас

България и Словакия ще разширят сътрудничеството си в информационните технологии и автомобилната индустрия. Това стана ясно след срещата на Росен Плевнелиев и Андрей Киска. Словашкият президент е на двудневно официално посещение у нас. Гостът разговаря и с премиера Бойко Борисов.

от БНТ
преди 4 години
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

В присъствието на Росен Плевнелиев и Андрей Киска бяха подписани документи за сътрудничество в областта на образованието, културата, иновациите и енергетиката. На съвместна пресконференция президентите на България и Словакия посочиха, че диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ е приротитет и за двете страни. Заявиха, че трябва да бъде отчетена и позицията на страните от Източна Европа при обсъждане на проекта за изграждане на газопровода „Северен поток"2. Киска и Плевнелиев са категорични, че ЕС трябва да е единен, за да се справи с предизвикателствата, свързани с бежанската криза и тероризма.

Росен Плевнелиев - президент на Р България: - Само заедно можем да работим за създаването на такава перспектива и интеграция на младите хора чрез интеграция, чрез образование, че те да не посегнат към радикализма. Разбира се, терористичните атаки, миграционната вълна влияят на единството на ЕС, влияе върху стабилността на ЕС. Никога европейските лидери не са били толкова загрижени за състоянието на съюза, такова,каквото е в момента .

Андрей Киска - президент на Словакия : - ЕС може да се справи с мигрантската криза. Важното е да останем обединен и да намерим заедно общи решения. Убеден съм че ЕС с мощта си, с броя на населението си и с общи усилия ще може да се справи и с тази криза.

Топ 24
Най-четени