НОВИНИ

Президентът наложи вето на три параграфа от Закона за банковата несъстоятелност

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за изменение и допълнение на закона за банковата несъстоятелност. Държавният глава връща за ново обсъждане три параграфа от Преходните и заключителните разпоредби на закона, внесен в Народното събрание от депутатите от ДПС Делян Пеевски , Йордан Цонев и Хамид Хамид и подкрепен от управляващото мнозинство.Според вносителите целта на закона е да се попречи на вторичното разграбване на КТБ, а според президента - най-общо казано се обезсилват със задна дата всички сделки като цесии и прихващания по време на специалния надзор в банката преди да я обявят в несъстоятелност. Общият размер на тези сделки е 850 млн.лв. По думите на Румен Радев всеки закон има правила, които за да бъдат спазвани, трябва да действат занапред.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
18:03, 21.02.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Румен Радев подчертава, че всеки закон включва правила за поведение, които за да могат да бъдат спазвани от адресатите, следва да действат занапред - т. е. само за факти и обстоятелства, които възникват след влизането на закона в сила. Преобладаващата част от Преходните и заключителните разпоредби на Закона, според държавния глава обаче, имат обратно действие и се прилагат спрямо факти настъпили преди влизането на закона.

;

Според президента обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон. И при приемането на подобна мярка Народното събрание би следвало открито да дебатира колко са обезпеченията, които ще бъдат нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат относително недействителни, приблизително каква ще е стойността, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ. Румен Радев намира, че само така защита на обществения интерес изтъквана като основна цел на закона ще придобие конкретност.

;

Ветото на президента коментираха вносителите на промените от ДПС и от управляващото мнозинство. Според ДПС във ветото на Румен Радев има неразбиране на предложените текстове, защото забрана за обратно действие на закон има само при увеличаване на санкции.

Хамид Хамид - ДПС: Ние не сме в тази хипотеза. Считаме, че има неразбиране по отношение на параграф 5 - ти където се говори, че закона погасява задължения и заличава права - ~това абсолютно не отговаря на истината. За задълженията, за заличаване на цесиите ще се произнесе българския съд. Ние само даваме правен способ на синдиците да запазят активите, докато се произнесе съда.
;

Делян Добрев не коментира мотивите на президента по същество, но свърза ветото с Елена Йончева и нейно съдружие във фирма с хора имащи общо, според него с източването на КТБ.

Делян Добрев - ГЕРБ: Дали това вето не е свързано с бивши членове на неговия екип. Говаря за Елена Йончева и за липсата й на отговор на въпроса участвала ли е тя в съдружие 50 на 50 с офшорка.

От БСП не пожелаха да коментират ветото на президента. Следващата седмица то ще влезе за разглеждане в ресорните парламентарни комисии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерският съвет отпусна 151 млн. лева за обновление на София
Министерският съвет отпусна 151 млн. лева за обновление на София
Самолет ръждясва в квартална градинка в Силистра
Самолет ръждясва в квартална градинка в Силистра