НОВИНИ

Президентът наложи вето върху антикорупционния закон

Президентът Румен Радев очаквано наложи вето върху антикорупционния закон, който беше приет окончателно от парламента през декември. Според държавния глава, предвидените в закона мерки не са достатъчни за ефективното противодействие на корупцията. В мотивите за ветото се посочва също, че в приетите текстове има отклонения от основни постановки на Конституцията и международни договори, по които България е страна. Очакванията са управляващите да отхвърлят ветото.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:22, 02.01.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Държавният глава атакува закона в неговата цялост и посочва, че той не само не създава адекватна нормативна основа за справяне с корупцията, но дори ще затруднява борбата с нея. Румен Радев вече многократно публично критикува закона.

Румен Радев - президент: Инструментите, с които ще борим корупцията по този закон, са неефективни, той не удря и по корумпиращите. Те пак ще захранват корупцията. Той може да бъде използван и като бухалка за разправяне с неудобни.

Според президента в закона няма достатъчно гаранции за професионалната компетентност на заместник-председателя и членовете на новия орган, което поражда основателно съмнение, че изборът ще бъде повече политически, отколкото въз основа на критерия „високи професионални качества".

Освен това според него е неподходящо те да се избират по предложение на председателя на новата Комисия. Радев смята, че така целият състав ще бъде доминиран от мнозинството в парламента, а не от цялото народно представителство. Така се увеличава възможността от политическо влияние, смята той.

Държавният глава има и опасения, че не е изключено СРС-та да се експлоатират и за нарушения, които не са тежки престъпления.

Според президента няма достатъчно гаранции за обективно и безпристрастно прилагане на мерките за предотвратяване на възможностите за незаконно придобиване на имущество. Радев посочва също, че подаването на сигнал винаги крие риск от обратна репресивна реакция и затова защитата на лицата, които подават сигнали, е от особена важност. Приетият закон според него не прегражда възможността за предприемане на неблагоприятни действия спрямо подалия сигнала.

Във Фейсбук лидерът на левицата Корнелия Нинова коментира, че президентът дава златен шанс на правителството и мнозинството с ветото върху антикорупционния закон. Здравият разум и истинското желание за борба с корупцията да надделее.

От ГЕРБ вече няколко пъти коментираха намерението на държавния глава да върне закона.

Цецка Цачева - министър на правосъдието: Това, че президентът има свое виждане по начина как трябва да изглежда този закон, стана ясно още на Консултативния съвет, на който се подкрепяше алтернативен проект, който не мина и на първо четене.

Парламентът ще разгледа ветото на президента след ваканцията на депутатите, която приключва следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Причините за вълната от протести в Иран е икономическа, според анализатори
Причините за вълната от протести в Иран е икономическа, според анализатори
Ремонт на улица Даме Груев в Пловдив се очаква да започне до края на годината
Ремонт на улица "Даме Груев" в Пловдив се очаква да започне до края на годината