НОВИНИ

Президентът наложи вето върху закона за ратифициране на договорите за F-16

Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на договорите, свързани със самолети F-16 Block 70, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В част от изброените мотиви за ветото президентът посочва, че острите спорове в Народното събрание при обсъждането на ратификационния закон, нетипични за този вид закони, са показали, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие.

bnt avatar logo
от БНТ
14:37, 23.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Държавният глава Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA "Боеприпаси в подкрепа на F-16" (Munitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD "Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги" (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR "Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване" (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment), приет от 44-то Народно събрание на 19 юли 2019 г.

В част от изброените мотиви за ветото президентът посочва, че острите спорове в Народното събрание при обсъждането на ратификационния закон, нетипични за този вид закони, са показали, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие. Наред с това законът, с който се ратифицира такъв особено значим договор, беше приет по думите на президента по „бързата писта", вместо с две гласувания, казва още Румен Радев. Така, поради скъсената законодателна процедура, по думите му ,са останали неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други, за които на обществото се дължат ясни отговори.

Поради голямата обществена значимост на сделката за F- 16 президентът ще направи изявление за медиите, утре в 18.00 часа.

Мотивите за ветото може да намерите на интернет страницата на президентската институция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фандъкова обявява през септември дали ще се кандидатира отново за кмет на София
Фандъкова обявява през септември дали ще се кандидатира отново за кмет на София
НФСБ обсъжда с Цацаров и Младен Маринов мерки срещу купуването на гласове
НФСБ обсъжда с Цацаров и Младен Маринов мерки срещу купуването на гласове