НОВИНИ

Президентът: Не е спазена процедурата за указа на главния секретар

Президентът коментира казуса с неподписания указ за освобождаване на главния секретар на МВР, който спря гласуването на новите министри в Народното събрание. Румен Радев посочи, че не е подписал, защото не е спазен законът и решението не е съгласувано с него. В Казанлък Румен Радев поздрави участниците в първия Национален събор на запасното войнство. Той прие строя на почетния караул.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова, Иван Янев
19:10, 15.09.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Президентът подчерта, че не е подписал Указа за освобождаването на главния секретар на МВР, тъй като има ясна законова процедура, която не е спазена.

Румен Радев, президент: Някак си се превърна в норма погазването на Закона, а когато някой го спазва, вие ме питате защо. Аз мисля, че това вече е диагноза за нашата демокрация. И аз няма как да подпиша Указ при положение, че няма съгласуване, което законът изисква за всеки проект на акт, който съдържа предложение за Указ. И мисля, че много ясно се изразих какво трябва да се направи и аз съм го обяснил, където трябва и какво трябва да се направи, но мисля, че е малко странно да ми задавате този въпрос и след случая в Перник с арестуването на журналисти, който вече ни прослави по страниците на световния печат, докато вие удобно мълчахте.

Румен Радев коментира решението на правителството премиерът да представлява България на общото събрание на ООН. И подчерта, че то не е обсъждано с Президентството.

;
Румен Радев, президент: Първо чух някакви обилни обяснения от Министерски съвет, които категорично не отговарят на истината. Проблемът не е изобщо дали ще ходи президентът или премиерът. Проблемът е дали се спазва Закона, как се взимат решенията и дали се спазва духът на конституцията. Министерството на външните работи нотифицира в ООН премиерът като ръководител на българската делегация, без абсолютно никакво уведомяване и координация с Президентството. Всички други срещи, писма - те са постфактум.

Върховният главнокомандващ наблюдава демонстрации на 68-а бригада "Специални сили" и Военновъздушните сили на България. Военните демонстрираха скокове с парашут, бойни техники, способности на групите за специални операции и висш пилотаж със спортен самолет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От НСО отричат да са получавали сигнали за внасяне на оръжие в Президентството
От НСО отричат да са получавали сигнали за внасяне на оръжие в Президентството
Откриха най-древната бира в света
Откриха най-древната бира в света