НОВИНИ

Президентът Радев откри международна изложба за отбранителна техника в Пловдив

13-ата специализирана международна изложба за отбранителна техника „Хемус-2018" се открива днес в Международния панаир в Пловдив. Форумът ще продължи до 2 юни и е под патронажа на Министерството на отбраната и Министерство на икономиката. Повече подробности - от Росица Колева

bnt avatar logo
от Росица Колева
12:16, 30.05.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Традиционното изложение се провежда през две години и цели да срещне производители и търговци на военна техника и да стимулира военната промишленост. На тазгодишното изложение са представени 17 държави, над 70 изложители, повечето от които български. Има представители от НАТО и на Европейската агенция за отбрана.

При откриването зам.-министърът на икономиката Александър Манолев заяви, че секторът е сред най-успешно развиваните у нас, защото има много големи инвестиции и се използват сериозни иновации. За миналата година е реализиран износ от 1.2 млрд. евро, основно към Индия, САЩ и Европа.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че сега е златното време за българската отбрана заради гласуваните наскоро два проекта за модернизация на армията, свързани с новия изтребител и новата техника за сухопътните войски. До седмица ще бъде гласуван и третият проект за модернизация на военноморските ни сили.

В словото си при откриването президентът Румен Радев каза, че се надява българските компании да вземат по-голямо участие в модернизацията на българската армия.

Румен Радев, президент на Р България: Това изложение още веднъж показва, че българската отбранителна индустрия е не само високо технологичен сектор, даващ продукти с висока добавена стойност, от които България има нужда. Този сектор е конкурентоспособен в световен план. Той е двигател на сътрудничество между институциите в сферата на отбраната и на развитие на сътрудничеството с нашите международни партньори. Сътрудничеството между бизнес, образование и наука, което ние виждаме и на това изложение, е сигурна гаранция за нашите амбиции да участваме пълноценно в Европейския фонд за отбрана и в интеграцията в Европейската отбранителна индустрия и наука.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недоволство в Петрич заради нов строеж до храма на Ванга
Недоволство в Петрич заради нов строеж до храма на Ванга
Продължава събарянето на незаконни постройки в Столипиново
Продължава събарянето на незаконни постройки в Столипиново