НОВИНИ

Плевнелиев пред БНТ: Не бива да допускаме кризата да прерасне в парламентарна

Съставът на бъдещ служебен кабинет не е на дневен ред в момента. Това заяви в ексклузивно интервю за БНТ президентът Росен Плевнелиев по време на държавната му визита в Малта. Той потвърди, че ще свика Консултативния съвет по национална сигурност след края на всички консултации с парламентарно представените политически сили, за да може всички участници в съвета да бъдат запознати с резултатите.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
21:50, 17.11.2016 (обновена)
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

В рамките на целия кръг политически консултации с парламентарно представените политически партии не е ставало дума и няма да се говори за състава на евентуално служебно правителство, а само за принципи, бе категоричен президентът.

Росен Плевнелиев - президент на Република България: Искам много ясно да заявя, че с оглед на всички слухове, които се разпространяват чрез медиите, с оглед на всички коментари и всички личности, които се спрягат за министри, премиери, да го кажа ясно и категорично на всички - днес имам чувството, че цяла България реди служебно правителство, но не и президентът. Не е това моята задача сега. Моята задача като демократ, като човек, който познава Конституцията на България, и не само текстовете, но и духът на Конституцията на България, ми казва, че аз трябва да положа всички усилия, и не само аз, а и парламентарно представените политически сили, за да можем да не допуснем политическата криза, която се разрази с оставката на правителството, да прерасне в парламентарна криза.

Затова и Росен Плевнелиев заяви, че очаква по време на разговорите с парламентарно представените партии, които ще продължат да края на другата седмица да бъде намерен начин това Народно събрание да бъде запазено, защото няма приет бюджет, други важни закони очакват гласуване, а предстои и председателство на Евросъюза. Президентът обясни и защо ще свика извънреден Консултативен съвет по национална сигурност след края на консултациите и преди да започне връчването на проучвателните мандати.

;
Росен Плевнелиев - президент на Република България: В момента аз преговарям само с парламентарно представените политически сили, но на КСНС ще присъства и цялата изпълнителна, законодателна власт и много други важни институции. Ако се окаже, че е невъзможно да опазим това НС и нито една от политическите сили не е готова да носи отговорността и няма никакъв формат включително на програмно, на експертно, на ограничено във времето, на правителство на широкото съгласие.

Тогава на КСНС ще бъде дебатирана дата за избори, а след това на ход е президентът със служебно правителство, обясни Плевнелиев.

БНТ: Когато този момент дойде, г-н президент, ще обсъдите ли Вашите предложения с евентуални такива на генерал Радев?

Росен Плевнелиев - президент на Република България: Казвам го отговорно и ясно, като държавен глава, за мен институцията Президент е много ясна. Аз не искам да допусна противопоставяне между стария и новия президент, не считам, че това е в интерес на българския народ, аз също така не искам да допусна и ще работя за това да не се окажем в ситуация, в която единият президент си насрочва негово служебно правителство, следващият го разпуска и си насрочва пък негово служебно правителство. Повече от ясно е, че ако търсим национално отговорното решение, то минава през съвместни действия на двамата президенти.

Росен Плевнелиев беше категоричен обаче, че никога не е бягал отговорност, няма да го направи и сега. И ако се наложи да състави трети служебен кабинет знае, че може и ще го направи, поемайки цялата отговорност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнал за злоупотреби в пловдивски ресторант
Сигнал за злоупотреби в пловдивски ресторант
Шиндзо Абе е първият чуждестранен гост на Доналд Тръмп
Шиндзо Абе е първият чуждестранен гост на Доналд Тръмп