НОВИНИ

Президентът Плевнелиев няма да назначава служебно правителство

Президентът Росен Плевнелиев няма да назначава служебно правителство, отстъпва тази възможност на своя наследник на поста. Плевнелиев заяви готовност, ако Румен Радев му предложи свой служебен кабинет, преди встъпването си в длъжност, веднага да го назначи. Сегашното правителство в оставка ще продължи своята работа до назначаването на служебно.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:22, 21.12.2016
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Това стана ясно след като и третата парламентарна група, на Реформаторския блок, се отказа от възможността да излъчи правителство.След изчерпване на конституционната процедура с мандатите, страната върви към предсрочни парламентарни избори. Разпускане на 43-то Народно събрание и насрочване на дата за извънредни парламентари избори ще бъде една от първите задачи на новоизбрания президент Румен Радев, след като встъпи в длъжност.

Росен Плевнелиев напомни, че е положил максимални усилия да избегне опасността политическата криза да прерасне в парламентарна. Изрази съжаление, че когато се зададат избори, тясно партийните интереси надделяват. Според него очакванията за бъдеща лесна изборна победа, замъгляват способността на политиците да оценяват адекватно риска за държавата. Заяви, че опитът му досега е показал, че в кризисни ситуации водещи трябва да са правилата, духът на Конституцията и добрите демократични практики.

;

Плевнелиев подчерта, че в последните дни е опитал всички възможни компромисни варианти - от излъчване на ново правителство от сегашния парламент до общ служебен кабинет с Румен Радев. Каза, че дори е предложил да назначи служебно правителство, предложено изцяло от бъдещия президент. Плевнелиев е категоричен, че за него не е проблем да назначи трето в своя мандат служебно правителство. Но заяви, че няма да го направи, воден от ясния стремеж да се гарантира институционална стабилност и приемственост в държавата.

Росен Плевнелиев: "Двама президенти, всеки със своето служебно правителство, за мен е символ на разделение. Не е това моят път. Избирам европейското и цивилизовано решение, а то е да отстъпя правото да назначи служебно правителство на новоизбрания президент Радев. Така ще гарантираме нормален конституционен цикъл - редовно правителство ще предаде на едно служебно правителство, което ще предаде на ново редовно правителство".
;

В назначаването на служебно правителство за 20 работни дни, Плевнелиев не вижда смисъл. По думите му с две служебни правителства за месец България ще стане за смях пред света и ще влезем в графата куриози на световните новини.

Росен Плевнелиев: "Но, за да няма никакви спекулации, че искам да удължа живота на правителството в оставка, съм готов във всеки момент, в който новоизбраният президент Радев дойде при мен със състав на служебно правителство, аз да го разпиша на секундата. Моето предложение, отправено публично и коректно, пред очите на целия народ, към новоизбрания президент Радев, още преди месец, остава в сила".

Президентът Плевнелиев направи този коментар след като и реформаторите не реализираха мандата. Румен Христов обясни, че са положили усилия да излъчат правителство, за да запазят стабилността на страната, както и да не се застраши подготовката на българското председателство на ЕС. И метафорично описа очакванията си за политическата зима.

Румен Христов, Реформаторски блок: "Аз смятам, че трябваше да се направи всичко възможно демократичната общност, дясно-центристката общност в България, да продължи да управлява. Аз не чакам добри дни за България. Казах и преди, чака ни може би студена зима със сибирски студ".

На ход сега е новоизбраният президент Румен Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граничните пунктове на страната ще работят непрекъснато по празниците
Граничните пунктове на страната ще работят непрекъснато по празниците
Ердоган прие сиирйско момиченце, написало разкази за войната в Алепо
Ердоган прие сиирйско момиченце, написало разкази за войната в Алепо