НОВИНИ

​Президентът Порошенко подписа указ за въвеждане на военно положение в Украйна

Президентът на Украйна Петро Порошенко днес подписа указ за въвеждане на военно положение за срок от 60 дни, до 25 януари 2019 г., се казва в съобщение на сайта на държавния глава, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
16:24, 26.11.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света
​президентът порошенко подписа указ въвеждане военно положение украйна

За да влезе в сила, указът трябва да бъде одобрен от парламента. Решението на Порошенко беше взето ден след като Русия стреля по три украински военни кораба и ги задържа, предизвиквайки остра ескалация на напрежението между двете държави.Очаква се днес до края на деня парламентът в Киев да обсъди президентския указ.

По решение на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна на генералния щаб на украинската армия се възлага да организира противовъздушна отбрана "за защита на важни държавни обекти" от удари по въздух, както и да се предвидят мерки за частична мобилизация".

;

"Службите за сигурност на Украйна трябва да приемат незабавни мерки за засилване на контраразузнавателната дейност, антитерористичния и контрадиверсионния режим, информационната сигурност", се казва в текста, цитиран от ТАСС.

На граничните войски се възлага засилване на охраната на държавната граница с Русия по административната граница с Крим. Документът влиза в сила в деня на подписването му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Подареното куче от Ким Чен-ун на южнокорейския лидер роди три малки
​Подареното куче от Ким Чен-ун на южнокорейския лидер роди три малки
Почина дългогодишната ни колежка Юлиана Богданова
Почина дългогодишната ни колежка Юлиана Богданова