НОВИНИ

Президентът проведе първата си от серия срещи за промени в Конституцията

Президентът Румен Радев проведе първата от серия срещи, на които ще се обсъжда - необходими ли са промени в Конституцията. Държавният глава разговаря с членовете на Правния си съвет и с представители на академичната общност.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:16, 17.12.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Румен Радев постави въпроса - има ли системен проблем поради противоречив и неправилен прочит на Конституцията, който да води до остър дефицит на справедливост в нашето общество.

Според него дебатът трябва да се разшири с това как да се засилят правата на гражданите. Как те да участват в контрола върху управлението и върху обществените процеси. И какви са възможностите за въвеждането на индивидуалната конституционна жалба.

Румен Радев подчерта, че върху основния закон не бива да се посяга произволно. По думите му Конституцията ни е демократична и една от първите в посткомунистическия период в цяла Източна Европа.

;
Румен Радев, президент на Република България: Но в същото време ние не трябва да бягаме от въпросите на нашето съвремие. Успя ли проектът, заложен в тази Конституция, да изгради демократична, правова и социална държава, така както е в нейния преамбюл? Има ли в Конституцията достатъчно защитни механизми срещу погазването на разделението на властите и срещу авторитарен произвол? Имаме ли системен проблем поради противоречив, неправилен прочит на Конституцията, който да води до остър дефицит на справедливост в нашето общество? И ако има такъв - какви са причините, имаме ли системен проблем?
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение между БЛС и медицинските сестри, не знаят какво е записано в НРД
Напрежение между БЛС и медицинските сестри, не знаят какво е записано в НРД
Как се регулира изгарянето на отпадъци у нас?
Как се регулира изгарянето на отпадъци у нас?