НОВИНИ

Президентът Радев и папа Франциск отправиха послание към българския народ

Официалната церемония по посрещането на папа Франциск се проведе пред сградата на президентството. Държавният глава Румен Радев и папа Франциск проведоха среща на четири очи. По-късно двамата отправиха своите послания пред официалните гости на площад "Атанас Буров".

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:20, 05.05.2019
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Президентът Румен Радев посрещна папа Франциск с тържествена церемония на площада пред парадния вход на президентската институция. Двамата проведоха разговор на четири очи. Президентът представи на светия отец своето семейство. Размениха си подаръци. Папа Фрациск получи оригинално, ръчно изработено разпятие.

Негово светейшество папа Франциск и президентът Румен Радев говориха пред представители на дипломатическия корпус,българските власти и гражданското общество,които се бяха събрали на площад "Атанас Буров". Това беше първото официално изявление на папа Франциск на българска земя.

Още в началото президентът Румен Радев посочи, че българите посрещат с най-топли чувства Светия отец. Напомни, че България е една от най-старите християнски държави, приела Христовата вяра преди 12 века. А по повод мотото на апостолическото пътуване на папата "Мир на земята" заяви:

Румен Радев - президент на Република България: Този призив ще отекне в целия свят и то от българската столица, която носи името на Божията Премъдрост. Нашата история е наситена с войни и страдания. Затова знаем цената на мира и знаем, че този мир е траен, само когато тържествуват хуманизмът и толерантността между различни религии, етноси и народи.

Президентът подкрепи великденското послание на папа Франциск, в което той призова "да изграждаме мостове, а не стени".

Румен Радев - президент на Република България: Защото стени се издигат лесно, но мостове се градят трудно.
;

Папа Франциск отбеляза, че тридесет години след края на тоталитарния режим, страната ни трябва да се справя с последствията от емиграцията на повече от два милиона българи.

Папа Франциск: България - подобно на много други страни от Стария континент - трябва да се справи с това, което може да се разглежда като нова зима: демографската, която е паднала като ледена завеса в голяма част от Европа, като последствие от намаляването на доверието в бъдещето.

Като подчерта, че знае за усилията на управляващите да задържат младите в страната, негово светейшество каза:

Папа Франциск: Бих искал да ви насърча да продължите по този път, да положите всички усилия за насърчаване на благоприятни условия, така че младите хора да могат да вложат техните свежи сили и да планират своето лично и семейно бъдеще, намирайки в Родината условията, които позволяват един достоен живот. И на вас, които познавате драмата на емиграцията, бих си позволил да ви предложа да не затваряте очите, сърцето и ръката си - както е и във вашата традиция - към тези, които чукат на вашите порти. Нека тази земя, обградена от великата река Дунав и от бреговете на Черно море, станала плодородна от скромния труд на много поколения и отворена за културен и търговски обмен, интегрирана в Европейския съюз и със солидни връзки с Русия и Турция, да може да предложи на децата си бъдеще на надеждата.

Словото си папа Франциск завърши с благословия.

Папа Франциск: Бог да благослови България, да я запази мирна и гостоприемна, и да я направи просперираща и щастлива!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не се водят разговори за среща между президентите Тръмп и Путин
Не се водят разговори за среща между президентите Тръмп и Путин
Папата се срещна с патриарх Неофит и произнесе молитвата „Царица небесна“
Папата се срещна с патриарх Неофит и произнесе молитвата „Царица небесна“