COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Президентът Радев остава категоричен за компенсациите на тракийските бежанци

"Водени от веруюто да принесат и своята дан пред олтара на революцията, тракийските делегати подкрепиха взетото в Македония решение за въстание. Когато нашите сънародници в Македония въстават, мястото на тракийци беше да бъдат редом с тях". Това заяви президентът Румен Радев по време на отбелязването на 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива снощи.

от БНТ
10:16, 19.08.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
Президентът Радев остава категоричен за компенсациите на тракийските бежанци

"Справедливите ни очаквания са историческата истина да бъде отстоявана и това зависи от всички нас", посочи Румен Радев и добави, че вече е поставил въпроса за компенсациите на тракийските бежанци и ще продължи да изисква ясен отговор при всеки случай, когато историческите факти се пренебрегват или поставят под съмнение.

"Никой не може по-добре и по-вярно да пренесе във времето спомена за освободителните борби на Тракия и Македония от вас, наследниците на героите, които отдадоха живота си на българската национална идея. Благодаря, че съхранявате огъня на традицията не само тук, на Петрова нива, но и в своето ежедневие", обърна се държавният глава към наследниците на участниците в Илинденско-Преображенското въстание.

;

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните роти на Българската армия.

В тържественото отбелязване на 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание участваха вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, народни представители, представители на изпълнителната власт и хиляди граждани.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Заради коронавируса: Летище София ще има нов салон само за пристигащи от Италия
Заради коронавируса: Летище София ще има нов салон само за пристигащи от Италия
Отвъд границите: Невена Рахнева и няколкото причини за пътуване
"Отвъд границите": Невена Рахнева и няколкото причини за пътуване