НОВИНИ

Президентът Радев призова за диалог и отказ от насилие на Парижкия форум за мир

Тържествата в Париж са повод да осмислим горчивите уроци от изминалото столетие и да потвърдим привързаността си към диалога, към взаимното уважение и към отказ от насилие. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Париж, където пристигна за участие в Парижкия форум за мир и отбелязването на 100 години от края на Първата световна война.

bnt avatar logo
от БТА
14:50, 10.11.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
президентът радев призова диалог отказ насилие парижкия форум мир

Държавният глава на България беше попитан за годишнината и кои са изводите и поуките, които трябва да си припомним днес.

Румен Радев, президент на Република България: В Париж се събираме държавни и правителствени ръководители, за да почетем края на една огромна трагедия, отнела милиони животи. Нека не забравяме - и над 100 000 български. Първата световна война и последвалите събития са горчиви уроци. За съжаление 100 години по-късно тези три елемента отново са във възход и застрашават мира на континента и по света.

"Кое от това, което казах, не е истина. Нека отговорят на този въпрос". Това заяви президентът, попитан за днешните коментари от Цветан Цветанов във връзка с вчерашното обръщение на държавния глава към народа.

;

На въпрос за идеята за обща европейска армия, президентът каза, че това зависи от много фактори. Ако в света продължава да има непредсказуемост, ако продължава да има конфронтация, неизбежно ще стигнем и до създаване на пълноценни европейски сили за отбрана, е мнението на държавния глава.

Румен Радев ще направи изказване, посветено на потенциала на новите технологии като фактор за задълбочаване на политическия диалог, икономическия растеж и социалното сближаване. В рамките на посещението си в Париж държавният глава е придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция е предоставила записи за убийството на Хашоги на Саудитска Арабия
Турция е предоставила записи за убийството на Хашоги на Саудитска Арабия
ЕС и САЩ обсъдиха напредъка по отпадането на визите за български граждани
ЕС и САЩ обсъдиха напредъка по отпадането на визите за български граждани