НОВИНИ

Президентът Радев произнесе реч пред Общото събрание на ООН

Президентът Румен Радев произнесе реч пред Общото събрание на ООН. В Ню Йорк се провежда неговата 74-та сесия. Държавният глава заяви, че България подкрепя европейската интеграция на Западните Балкани като инвестиция в стабилността. Румен Радев призова страните-членки да работят за утвърждаването на ООН като водещ фактор за укрепване на мира, предотвратяването на конфликти и борбата с тероризма.Повече подробности от Ню Йорк вижте от Ирина Цонева.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:46, 26.09.2019 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

От най-високата световна трибуна българският държавен глава акцентира върху необходимостта спешно да се ускори прогресът към постигането на всички цели на устойчивото развитие свързани с изкореняването на бедността, по добро образование и здравеопазване за всички, борба с климатичните промени и постигане на траен мир и сигурност на планетата.

Той поздрави Генералния секретар на ООН, г-н Антонио Гутереш за свикването на Среща на върха по климата, и подчерта усилията, които България полага за спазване на Парижкото споразумение.

Президентът изтъкна и ролята на ООН за посредничество, предотвратяване на конфликти и укрепване на мира, и приветства визията на Генералния секретар за всеобхватна реформа в тази изключително важна сфера.

Румен Радев, президент на Р България: Международният тероризъм и насилственият екстремизъм продължават да бъдат значителна заплаха за международния мир и сигурност, човешките права и устойчивото развитие. Международната общност следва да увеличи усилията за засилване на сътрудничеството в областта на контратероризма чрез подкрепа за ООН като ключов играч в тази сфера. За съжаление, през последната година международната общност не постигна пробив при разрешаването на нито един значим конфликт по света.

Затова и по думите на Румен Радев са нужни спешни действия за политическо решение, особено за ситуацията в Сирия и Либия.

Президентът призова за мирно разрешаване на конфликта в Украйна. Изрази и безпокойството на България от решението на Иран да прекрати изпълнението на някои свои ангажименти по ядрена си програма, както и от повишаването на напрежението в Персийския залив. Подчерта също ролата на страната ни за евроатлантическото бъдеще на всички страни от Западните Балкани.

Румен Радев, президент на Р България: Процесът, водещ до членство, е инвестиция в стабилност. България отделя специално внимание на необходимостта от преодоляване на историческото наследство в този регион чрез активно изграждане на добросъседски отношения.

Посланието, което държавният глава отправи към държавните. и правителствените ръководители на страните членки на ООН, което нарече и свое лично убеждение, беше: Нашата мисия е все още възможна и тя е да превърнем всичко това в реалност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Определиха съдебния състав по делото на Джок Полфрийман
Определиха съдебния състав по делото на Джок Полфрийман
Няма пострадали български граждани при земетресението в Истанбул
Няма пострадали български граждани при земетресението в Истанбул