COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Президентът Радев разговаря с кметове и фермери от селата с огнища на чума

За диалог между властта и хората, чиито животни бяха унищожени заради чумата призова президентът Румен Радев в Болярово. Той се срещна с фермерите и кметовете на засегнатите от чумата населени места, за да чуе техните проблеми.

от Румяна Стефанова
20:04, 18.07.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Димитър Панайотов е вече бивш собственик на 800 овце, умъртвени заради чумата. Той споделил с президента Радев, че все още не е получил протоколи, и смята, че има разминаване в броя на умъртвените животни. Не вярва и че заразата е дошла от нелегален внос на животни от Турция.

Димитър Панайотов, животновъд, с. Шарково: Имам 8 положителни проби, пък аз за мене няма болни. След като няма смъртност, значи няма болни.

След среща с кметовете на четирите засегнати от чумата села президентът призова за диалог за да се преодолее недоверието в институциите. Според него в региона има сериозен проблем и той не е само в сектор Животновъдство.

Румен Радев, президент на Република България: Тази празнина, която се получи между хората тук и властта, не може да се запълни само с финансови компенсации. Трябва дълготрайна, устойчива политика на държавата за възстановяване на поминъка на тези хора и той няма да се изчерпи само с тези компенсации, каквито и да са те. Разбира се, чухте и от самите хора че те са недостатъчни за да възстановят своя поминък, особено по-дребните стопани. Трябва и административни мерки.

В Шарково, където все още са живи козите на баба Дора възниква нов проблем, разтревожен е кметът на селото.

Иван Апостолов, кмет на село Шарково: Създават се леки конфликти между местното население и протестиращи…става и конфликт между хората в селото, на тези които умъртвиха животните и все още живите козички на баба Дора. Хората негодуват, че все още това се случва и не могат да си получат обезщетението.

В отговор сдружението, получило разрешение за протести, оттегли подкрепата си за останалите в Шарково протестиращи.

Георги Дражев: Апелирам към кмета и полицията да осъществят по силата на закона контрол по наша молба да отстранят онези, които в момента продължават на своя глава да протестират, да се разхождат в заразените райони, да ограничат движението на фотографи, телевизионни екипи.

Утре се очаква да бъдат умъртвени и последните останали животни в Шарково.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Над 3 200 маршрутни карти са закупени в първите часове от старта на толсистемата
Над 3 200 маршрутни карти са закупени в първите часове от старта на толсистемата
Търсим отпаднали от училище деца в чужбина
Търсим отпаднали от училище деца в чужбина