НОВИНИ

Президентът Радев се срещна с българската общност в Лисабон

Президентът Румен Радев се срещна с представители на българската общност в Лисабон снощи. Като подчерта колко важни за него са тези срещи, държавният глава посочи, че България е в процес на предeфиниране на политиката си за българите зад граница. Според него трябва да се отделя повече внимание на актуалните проблеми, свързани с признаване на дипломите, пенсионните условия, подобряване на транспортните връзки.

Вера Александрова
от Вера Александрова
06:15, 01.02.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Нашите сънародници в най-западния край на Европа са около 13 000. Живеят основно в Лисабон и околните градчета на столицата. Те са много добре интегрирани в обществото. Имат значителен принос за развитието на висшето образование, културата, спорта, бизнеса и са успели да си спечелят добро име в страната.

Създали са Португалско-българска асоциация "Св.св.Кирил и Методий", която е много активна. Има и неделно училище в Лисабон, което наред с учебния процес, развива и разнообразна културна дейност. На срещата с президента Радев всички говориха с изключително топло чувство за България, а желанието им е да съхранят жива връзката с родината .

От своя страна, държавният глава ги увери, че ще направи всичко, което е в правомощията му, за да се решат трудностите, с които се сблъскват българите в чужбина. Той се обърна към присъстващите с думите, че успехът на всеки един от тях не е само личен успех, а успех и за България. Подчерта, че в разговорите му на най- високо ниво през изминалите два дни лично е усетил доброто отношение към българите в Португалия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим
Почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим
Кристалина Георгиева застава начело на Световната банка
Кристалина Георгиева застава начело на Световната банка