НОВИНИ

Президентът Радев разговаря с кмета на Шанхай

Български фирми ще могат да предлагат селскостопанска продукция и млечни продукти на китайския пазар. Проблемите, с които се сблъскваха досега, са разрешени по време на срещата между президентите Си Дзинпин и Румен Радев. Според българския държавен глава с приетата Декларация за стратегическо партньорство отношенията между двете държави навлизат в нов етап. Репортаж на Вера Александрова и Лъчезар Ораков.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:21, 04.07.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

В разговора със Си Дзинпин президентът Радев е поставил проблема с износа на българска селскостопанска продукция за Китай и сериозните трудности; които срещат фирмите. Същото се отнася и за млякото и млечни продукти, независимо че документите за фитосанитарен контрол са подписани повече от две години.

Румен Радев, президент на България: В рамките на една минута този проблем беше решен от президента. Вече се допускат и това всичко е дадено на тяхната Агенция за митниците и е качено на техния сайт.

По думите на президента Радев с приетата декларация за стратегическо партньорство се отваря широко вратата за бизнес с Китай и оттук нататък е много важно правителството, бизнесът и общините да проявява необходимата воля и енергия. А на критиците за установяване на по-тесни контакти с Китай, президентът Радев напомни, че почти всички големи страни от ЕС имат стратегическо партньорство с Пекин.

Румен Радев: Аз съм тук да отстоявам българския интерес и европейската политика, защото още от 2003 г. има споразумение между ЕС и Китай за всеобхватно стратегическо партньорство.

Президентът Румен Радев разговаря с кмета на Шанхай - най-големият икономически, търговски, финансов и културен център на Китай. В града живеят повече от 24 млн. души.

С Ин Йон обсъдиха възможностите за партньорство в изграждането на градска инфраструктура и сферата на информационните технологии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гибралтар задържа ирански танкер с петрол
Гибралтар задържа ирански танкер с петрол
Урсула фон дер Лайен се срещна с Жан-Клод Юнкер
Урсула фон дер Лайен се срещна с Жан-Клод Юнкер