НОВИНИ

Президентът Радев се срещна с представляващия ВСС Боян Магдалинчев

Президентът Румен Радев се срещна с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, който изрази позицията, че инициираните от държавния глава консултации не са намеса в избора на главен прокурор.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:52, 17.05.2019
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Магдалинчев е категоричен, че консултациите при президента са полезни и целят диалог, в който да се видят нуждите на съдебната система и да се търсят решения.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: Независимостта на съдебната власт не е накърнена от това, че се проведоха разговори в тази посока. Не усетих президента да се намесва в избора за главен прокурор. И дума не е споменал за конкретна личност, за конкретни процедури и фактори, които могат да повлияят в тази посока.

Според държавния глава консултациите показват отговорно отношение към избора на следващия главен прокурор и са в интерес на обществото, което е с изострена чувствителност към справедливостта в правораздаването.

Мнението на президента е, че не бива да има и сянка от задкулисие в процедурата по избора, защото това ще рефлектира върху доверието към прокуратурата в следващите седем години.

Боян Магдалинчев предлага процедурата да стартира още през юли, за да има достатъчно време да се дебатира около кандидатурите и техните концепции.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: Трябва да се даде възможност на обществеността в лицето на неправителствения сектор, в лицето на ВУЗ, институти и т.н., те да вземат своето отношение.

Боян Магдалинчев е на мнение, че следващия обвинител номер 1 трябва да познава добре работата и проблемите в съдебната система.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: Много са големи очакванията към прокуратурата и към главния прокурор, така че добре би било да бъде човек от системата.

Категоричен е, че няма политическа намеса в избора и не споделя мнението на председателя на ВКС Лозан Панов, че парламентарната квота във ВСС е по-силната. Магдалинчев напомни, че 24 от членовете на съвета са магистрати, а един е адвокат.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: Г-н Панов като че ли показва повече желание той да определи бъдещия главен прокурор, отколкото да участва активно в процедурата. Съжалявам, но това е функция на ВСС - неговия пленум.

Президентът и Боян Магдалинчев са обсъдили още промените в съдебната карта и изпълнението на препоръките на Европейската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
През 2020 г: Вдигат с 10% заплатите в бюджетния сектор, “Хемус” стига до Плевен
През 2020 г: Вдигат с 10% заплатите в бюджетния сектор, “Хемус” стига до Плевен
КПКОНПИ конфискува имущество на Емилиян Гебрев
КПКОНПИ конфискува имущество на Емилиян Гебрев