НОВИНИ

Президентът Радев свика кръгла маса за предстоящия избор на нов главен прокурор

Президентът Румен Радев свика кръгла маса за предстоящия избор на нов главен прокурор. Държавният глава изслушва позициите на неправителствения сектор и на професионалните организации на юристите в България във връзка с критериите за избор и правомощията на бъдещия обвинител номер едно.Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:18, 12.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

На дискусията отново се повдигна въпроса за правомощията на главния прокурор и за това, че чрез правото му да дава методически указания да не се разпростира и до това да се изземват разследвания от конкретни прокурори и да се възлагат на други.

От Асоциацията на прокурорите казаха, че тъй като последните главни прокурори са били или от общността на съдиите, или от научните среди, за тях по-добрият вариант е новият главен прокурор да бъде избран от средите на прокуратурата, т.е. от сега действащите и работещи на терен прокурори.

От "Правосъдие за всеки" поискаха това да не бъде принцип при избора на нов главен прокурор. Но пък Мария Павлова, която представляваше следователите и беше служебен министър в кабинета, назначен именно от Румен Радев, застана плътно зад колегите си прокурори и каза, че най-добрият вариант е действащ прокурор да бъде избран за обвинител №1.

От "Провосъдие за всеки" поискаха при подписването на указ за назначаване, държавният глава да гарантира, че това е най-подходящият главен прокурор. Президентът им отговори, че това може да стане само ако предложат законова промяна.

Румен Радев, президент на Република България: Да стане така, че президентът еднолично да избира главния прокурор, тогава аз ще изляза и ще се обърна и ще кажа: "това е човека". Но отговорност на други аз няма да нося. Аз мога да ги спра веднъж, мога и да ги пусна. Но тук много точно беше повдигнат въпроса за "колективната безотговорност". Тя не е само заболяване на тази система. Тя е общонационална болест. Аз много пъти съм говорил на тази тема, нейната благоприятна среда е най-вече в Парламента, знаете.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата проверява случая със съборената къща на Шнитер в Пловдив
Прокуратурата проверява случая със съборената къща на Шнитер в Пловдив
Депутатите обсъждат намаляване на партийните субсидии на 1 лв.
Депутатите обсъждат намаляване на партийните субсидии на 1 лв.