НОВИНИ

Президентът Радев в Унгария: Новият Европарламент трябва да работи за сближаване

Президентите на България и Унгария Румен Радев и Янош Адер смятат, че новият Европейски парламент трябва да работи за социално и икономическо сближаване между Севера и Юга и Изтока и Запада. Българският държавен глава е на официално посещение в Унгария по покана на своя колега Янош Адер. Президентът Радев и министър-председателят Орбан обсъдиха необходимостта от реформа в миграционната политика на Европейския съюз. Двамата бяха категорични, че Европейският съюз все още няма кризисен план в случай на внезапен миграционен натиск по външните европейски граници и това трябва да се промени.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:35, 14.06.2019
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Румен Радев и Янош Адер разговаряха в двореца "Шандор". Унгарският президент започна изявлението си пред медиите с думите, че българската общност в страната му е символ на честност и трудолюбие. И двамата президенти подчертаха добрите бизнес контакти.

Стокообменът между Унгария и България за миналата година е над милиард и 600 млн. евро и бележи ръст от 5,3%. Унгария се нарежда на второ място по преки чуждестранни инвестиции у нас, след Холандия.

По отношение на новия Европарламент, двамата са единодушни че трябва да следва целите,заложени в стратегическите документи и да работи за това Европа да играе силна роля на световната сцена . Подчертаха, че са нужни единни и ефективни европейски институции и механизми за бързи решения, които да следват основните принципи за единство и солидарност. Настояват да се работи за социално и икономическо сближаване между севера и юга и Изтока и Запада. Убедени са, че за това е необходимо развитие на инфраструктурата в Източна Европа.

Румен Радев, президент на България: За да се изравнят инфраструктурите на източна и западна Европа са нужни са около 500 млрд. евро.
Янош Адер, президент на Унгария: Считаме за важно развитието на инфраструктурата да бъде на преден план. Няма значение дали става въпрос за енергетика или транспорт. За съжаление ние още не сме успели да се справим с наследството от миналото. Подобряването на конкурентоспособността на ЕС е от съвместен интерес на България и Унгария.
;

Президентите Радев и Адер смятат, че голямата фрагментация на новия ЕП може да се превърне в предимство, защото по- големи групират хора имат свое представителство а това ще повиши доверието.

Румен Радев, президент на България: За да върнем доверието и да има перспектива Европа, трябва да работим така че хората в този парламент да надмогнат своето мислене като географски граници между държавите, да излязат от тези рамки и да мислят за европейските граждани като цяла общност.

Общо е мнението, че структурата на енергийните системи на България и Унгария са много сходни, затова и стремежите са общи за сигурност на доставките и диверсификацията.

Президентът Румен Радев разговаря също с премиера Виктор Орбан и председателя на парламента Ласло Кьовер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Гоце Делчев заради прекъснатите интернет и телевизия
Протести в Гоце Делчев заради прекъснатите интернет и телевизия
Жените в Швейцария протестираха за равни права и заплащане
Жените в Швейцария протестираха за равни права и заплащане